Forex: Dolar slabší i navzdory dobrým fundamentům. Čas na konsolidaci?

28.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Evropská měna včera dokázala zareagovat na svůj úterní výprodej a zlikvidovat tak podstatnou část ze svých dřívějších ztrát, když rostla na páru s...

...dolarem až zpět ke hranici 1,47 EUR/USD, kolem které se více méně drží již od začátku minulého týdne. Euru včera pomohly slova jednoho z členů Rady guvernérů Evropské centrální banky a prezidenta Německé Bundesbank Axela Webera, který naznačil, že existuje stále prostor ke zvyšování úrokových sazeb v případě, pokud by se hospodářský růst začal koncem tohoto roku a v roce příštím opět zvyšovat. Weberova slova zkřížila plány obchodníkům, kteří od posledního zasedání ECB spekulují nad tím, že bude dalším krokem banky snížení sazeb, k čemuž je vedl zejména projev jejího prezidenta Jean-Claude Tricheta, který ve svém komentáři ze začátku srpna věnoval rizikům zpomalení hospodářského růstu o poznání větší pozornost než dříve. Přestože včerejší slova včera dokázala vzbudit pozornost, je třeba připomenout že A. Weber patří dlouhodobě mezi největší jestřáby v ECB a ostatní členové Rady guvernérů ne tak úplně sdílí jeho názor, což naznačil naposledy včera např. Michael Bonello, když řekl, že současné očekávání trhu je vesměs správné. Naše odhady jsou ve shodě s většinovým názorem a počítáme s tím, že další krok ECB bude směrem k nižším sazbám, které by mohly klesnout na 4% již v prvním čtvrtletí příštího roku. Důvodem je zejména inflace, která v nadcházejících měsících bude zpomalovat, k čemuž vedle klesajících cen ropy pomůže také zpomalující hospodářský růst a s tím spojený růst kapacitního využití v zemích evropské patnáctky. To že inflace začíná klesat včera naznačily také předběžné výsledky srpnového CPI z Německa, kde se index spotřebitelských cen propadal o 0,3% (oček.: -0,2%), což je daleko pod výsledky z předchozího měsíce kdy inflace rostla o 0,6%.

Přestože včera dolar na páru s eurem slábnul, ani ten zatím nesložil zbraně. Odpolední seance totiž nabídla očekávané výsledky objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, které překvapily vysokým růstem o 1,3% a předčily i ty nejdivočejší odhady, které se povětšinou shodovaly nad růstem o pouhých 0,1%. Přestože se jedná o volatilní fundament, samotný fakt, že se jedná o třetí růst v řadě a druhý opravdu silný růstový měsíc (předch.: +1,3%) napovídá hodně o tom, jak prospěšný byl pro americké firmy propad dolaru z první poloviny roku. Silná zahraniční poptávka tak americkým firmám bude pomáhat tlumit dopad zpomalující americké ekonomiky a výroba společně s exportem se může stát černým koněm pro výsledky hospodářského růstu ve třetím a především ve čtvrtém čtvrtletí.

Dnešní obchodování nabídne z eurozóny mezi nejzajímavějšími čísly údaje z německého pracovního trhu a silným market moverem na euro-dolaru dnes může být také revize růstu HDP spojených států za 2Q. Německá míra nezaměstnanosti by měla zůstat v srpnu beze změny na 7,9%, zatímco počet osob žádajících o podporu v nezaměstnanosti se má podle odhadů snižovat o 10 tis. poté, co v červenci klesal o 20 tis. Německá ekonomika si v 2Q prošla kontrakcí a také třetí čtvrtletí pro ni bude složité, když výrazně slábne jak domácí, tak zahraniční poptávka. Srpnové výsledky z pracovního trhu by tak dnes mohly přinést negativní překvapení a nepřekvapovalo by nás, kdyby počty osob žádajících o podporu dokonce rostly, což by dopoledne mohlo evropské měně pomoci zkorigovat částečně její růst z dnešního rána.

Revize hospodářského růstu Spojených států by naopak měla nabídnout výrazné zlepšení oproti původním výsledkům, když by podle odhadů trhu měla upravit předběžný anualizovaný růst z 1,9% až na 2,6%. Největším zdrojem této revize by přitom měl být export, který překvapil v červnu svým strmým růstem, když zatlačil deficit obchodní bilance až na 56,8 mld. dolarů, což bylo číslo o 5 mld. příznivější než původní odhady. Vedle revize růstu HDP jsou pak ve stejný čas (14:30) v USA ke zveřejnění připraveny ještě počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by se měly podle očekávání trhu zvyšovat v předchozím týdnu o 427 tis. (předch.: 432 tis.).

Americká data a především revize hospodářského růstu dnes mohou přimět dolarové býky k novým nákupům dolaru. Další živelnou vlnu nákupů americké měny ale neočekáváme a to především proto, že vývoj z minulých dnů naznačuje určitou neochotu mezi obchodníky tlačit dolar k novým ziskům, což je obzvláště patrné kolem hranice 1,46 EUR/USD. Dolar dokázal zpevnit od poloviny minulého měsíce k euru o 8% a cítíme tak, že je čas na konsolidaci, popř. korekci jeho zisků, a to i přesto že se situace v eurozóně bude v nadcházejících měsících velmi pravděpodobně ještě zhoršovat.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE