Forex: Euro své zisky zatím drží. Pomohly německé výsledky z pracovního trhu

28.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Evropská měna si zatím drží své zisky z dnešního rána, když ji v růstu podepřely v dopoledních hodinách zveřejněné čísla z německého pracovního trhu....

...Ty překvapily vyšším než očekávaným úbytkem z řad nezaměstnaných, kterých bylo v srpnu o 40 tis. méně než v červnu (předch.: úbytek o 20 tis.), což je výsledek lepší než původní odhady, které počítaly se snížením pouze o 10 tis. osob. Lepších výsledků se v srpnu dočkala navíc také míra nezaměstnanosti, která překvapila snížením z červencových 7,8% na 7,6%, přičemž odhady počítaly s nulovou změnou. Překvapivě dobré výsledky z pracovního trhu tedy euru pomáhají držet se na páru s dolarem i nadále nad cenou 1,47 EUR/USD kam mu včera vedle dražší ropy pomohl také komentář Axela Webera, který znovu otevřel otázku možného zvyšování úrokových sazeb. Z dalších fundamentů dnes z eurozóny přišly v 10:00 ještě výsledky růstu peněžní zásoby (M3), který meziročně zpomalil z červnových 9,5% na 9,3% (oček.: 9%) a pozornost si získala také srpnová inflace ve Španělsku, jež navázala na včerejší výsledky z Německa a potvrdila klesající tendenci inflačních tlaků v eurozóně, když slábla z červencových 5,3% na 4,9%.

Obchodníci dnes ale očekávají zejména čísla ze Spojených států, které v odpoledních hodinách nabídnou revizi výsledků růstu amerického HDP za druhé čtvrtletí, společně s údaji z pracovního trhu a do té doby bude volatilita na euro-dolaru spíše utlumená. Akciové indexy se v Evropě propadají do červených čísel, když dopoledne německý DAX ztrácel 0,71%, CAC40 byl níže o 0,74% a londýnský FTSE100 ze své hodnoty odepisoval 0,47%, přičemž hlavním zdrojem výprodejů jsou zejména akcie maloobchodníků a automobilek. Cena severomořské ropy brent si odpoledne drží své včerejší zisky, když se v 11:00 prodávala za 116,30 USD/barel, zlato ve stejný čas oscilovalo kolem 832 USD/tr. unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE