Komodity: Zlato na 833 USD

28.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zlato včera uzavřelo výše, kdy zareagovalo zejména na rostoucí cenu ropy. Ropa během dne vylétla až ke 120 USD/barel kvůli obavám z tropické bouře...

...jménem Gustav, která směřovala k ropným polím v Mexickém zálivu. Za nárůstem ropy stály také výsledky ohledně stavu ropných zásob v USA. Ty se oproti minulému týdnu propadly o 100 000 barelů na 305,8 mil. barelů. Včerejší obchodní seance tak přinutila investory zajistit se proti rostoucím cenám energií. Jeden z dalších důvodů, za nimž stálo posílení žlutého kovu bylo oslabení americké měny. Dolar včera na páru s eurem oslabil k 1,47 EUR/USD. Pomohl mu k tomu především jestřábí komentář jednoho z člena Rady guvernérů Evropské centrální banky, který se zmínil o možnosti zvyšování úrokových sazeb. Závěr týdne bude ještě dostatečně aktivní, jelikož jsou očekávána další významná data z eurozóny i Spojených států. Zlato se v 11:00 obchoduje kolem 833 USD za trojskou unci.

Kontrakt zlata s prosincovým termínem dodání, obchodované na newyorském COMEXu vzrostlo o 5,90 USD na 834,00 USD za trojskou unci.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE