Forex: Příznivé fundamenty dnes japonskému jenu v růstu nepomohly

29.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Několik fundamentů v noci ze včerejška na dnešek přišlo po delší době opět z Japonska, kde byly zveřejněny výsledky inflace, nezaměstnanosti,...

...maloobchodních prodejů a průmyslové produkce. Červencová inflace překvapila meziročním růstem z červnových 2% na 2,3% (oček.: 2,2%), což bylo způsobeno téměř výhradně rostoucími cenami energií, které se zvyšovaly o 9,3%. Ještě vyšší pak byla jádrová inflace, která vylučuje změny ceny jídla a která vystoupala z 1,9% až na 2,4%, přičemž odhady hovořily o růstu o 2,3%. První známky zpomalování inflačních tlaků však naznačila inflace v hlavním městu Tokiu, která se vypočítává pro měsíc srpen a je tedy aktuálnější, když ta slábla z 1,6% na 1,5% (oček.: 1,7%). To že byla inflace v minulých měsících tažena výhradně růstem cen energií a potravin pak dokazuje tokijský CPI zbavený vlivu změny cen potravin a energií, jež se meziročně zvyšoval o pouhých 0,2% (oček.: 0,3%). Další překvapení dnes ale následovala. Dynamika růstu maloobchodních prodejů překvapila v červenci meziročním zvýšením o 1,9% a skončila tak nad původními odhady, které počítaly s růstem o 1,3% a výrazně nad očekáváním skončila také červencová průmyslová produkce, která meziměsíčně stoupala o 0,9% (předch.: -2,2%), přičemž odhady počítaly s jejím propadem o 0,5%. Příjemné překvapení pak nabídly ještě výsledky nezaměstnanosti, která nečekaně klesala z červnových 4,1% na 4% (oček.: 4,1%), spíše než silnějším pracovním trhem byl tento úbytek způsoben ale snížením základny práceschopného obyvatelstva.

Jak už to u japonské měny bývá, reakce na dnešní fundamenty byla téměř nulová a ta se v ranních hodinách prodávala na páru s dolarem na ceně 109,05 USD/JPY, zatímco k euru oscilovala kolem 160,86 EUR/JPY. Růst HDP Japonska se v 2Q dostal do červených čísel (-0,6%) a také nadcházející druhá polovina roku bude pro Japonsko velmi obtížná, díky zpomalení světové ekonomiky a poptávky po japonském zboží. Supernízké úrokové sazby, které se od minulého února drží na 0,50% tak zůstanou beze změny po zbytek tohoto roku a bez jasnější výhlídky na jejich růst v roce nadcházejícím, což bude z JPY i nadále činit jednu z nejslabších světových měn, které by mohly pomáhat, tak jako v minulých týdnech, pouze spekulace na snižování sazeb v ostatních průmyslově vyspělých zemích.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE