Článek: Růst ekonomiky USA překvapil, dolar dále posiluje

01.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Neočekávaně vysoký růst americké ekonomiky podpořil akciové trhy a americký dolar v závěru týdne, a to i přesto, že ceny ropy vzrostly přibližně o 2...

...USD/barel kvůli nebezpečnému hurikánu Gustav v Mexickém zálivu.

Minulý týden vyzněl opět lépe pro dolar než pro euro, a to i navzdory problémům ve finančním sektoru, když zkrachovala americká Columbian Bank. Problémy má také stále čtvrtá největší americká investiční banka Lehman Brothers. Světové akciové indexy proto začátkem týdne táhly dolů bankovní tituly. Pozvolna rostoucí ceny ropy naopak podpořila akcie energetických společností.

Zveřejněná data v minulém týdnu opět vyšla nad očekáváním v USA, zatímco v eurozóně a ve Velké Británii více či méně zklamala. Pozitivně překvapily zveřejněná čísla prodejů již existujících domů v USA, zklamala spotřebitelská důvěra v Německu a zároveň nálada mezi podnikateli klesla na několikaleté minimum. Navíc se potvrdil pokles ekonomiky Německa ve 2. čtvrtletí o 0,5 %. V eurozóně dle rychlého odhadu spotřebitelských cen za měsíc srpen poklesla inflace, což by mohlo otevřít dveře ECB ke snižování úrokových sazeb. Dle vyjádření jejích představitelů v průběhu týdne ovšem snižování sazeb v eurozóně prozatím nepřipadá v úvahu.

Ekonomika USA rostla ve 2. čtvrtletí o 3,3 %

Dolar výrazně podpořila až čtvrteční revize hospodářského růstu za 2. čtvrtletí, když díky vyšším exportům byl meziroční růst revidován na 3,3 % z 1,9 %. Analytici očekávali jen 2,7 %.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE