Týden na komoditních trzích

01.09.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V porovnání se závěrem předchozího týdne se v uplynulém týdnu cena ropy takřka nezměnila.

 

Ropa

 

V porovnání se závěrem předchozího týdne se v uplynulém týdnu cena ropy takřka nezměnila. Páteční uzavírací hodnota říjnového kontraktu americké lehké ropy obchodované na New York Mercantile Exchange byla 115,46 amerických dolarů za barel. Týdenní změna tak byla pouze plus 87 centů. Přitom v průběhu týdne se jeden barel obchodoval daleko výše, když během čtvrteční seance se cena vyšplhala až na 120,50 dolarů. Cenu v ten den táhly vzhůru obavy z tropické bouře Gustav, která hrozila narušit produkci v Mexickém zálivu. Trh však uklidnila vládní energetická agentura, která přislíbila, že v případě nutnosti uvolní část svých strategických zásob. Říjnový kontrakt nakonec zakončil čtvrteční obchodování na úrovni 115,59 dolarů za barel. Výraznější vliv neměly na trh pravidelné středeční data o vývoji zásob energií. Zásoby ropy se snížily o 177 tisíc barelů, přičemž očekáván byl nárůst o 1,1 mil. barelů, na druhou stranu méně, než se očekávalo, klesly zásoby benzínu, a to o 1,17 mil. barelů, čekal se propad o 2,45 mil. barelů. Mírně, o 57 tisíc barelů, narostly zásoby destilátů.

 

Drahé kovy

 

Pouze o 1,70 dolaru si v minulém týdnu polepšila cena zlata na newyorském COMEXu. Týden uzavíral prosincový kontrakt na hodnotě 835,20 dolarů za trojskou unci. Ve čtvrtek přitom cena po část dne výrazně rostla, podporována růstem ceny ropy kvůli obavám z bouře Gustav. Během čtvrteční seance se tak jedna trojská unce obchodovala až za 849,70 dolarů. Nebýt čtvrteční výkyvu, nic zajímavého by se nestalo ani na trhu se stříbrem. Prosincový kontrakt v pátek zavíral na 13,707 dolarech za unci, plus 0,117 dolaru. Za zmínku stojí, že za celý měsíc srpen zlato ztratilo 9,5 procenta své ceny, nejvíce od dubna 2004. Od 17. března, kdy jeho cena dosáhla rekordních 1033,90 dolarů, se cena propadla již o 19 procent. V porovnání se začátkem roku je cena zlata téměř beze změny, snížila se o 0,3 procenta. Hůře na tom je stříbro, které v porovnání s úvodem roku ztratilo zhruba osm procent.

 

Cukr

 

Na jih mířila cena cukru a tato komodita zaznamenala největší týdenní pokles za období posledního měsíce. Důvodem bylo podle některých analytiků očekávání, že klesající ceny ropy kvůli zpomalujícímu americkému hospodářství povedou i k poklesu cen alternativních paliv a tím pádem i cukrové třtiny. Kontrakt cukru s termínem dodání v říjnu uzavíral páteční obchodování na burze ICE Futures na úrovni 12,76 centů za libru. Za celý týden ztratil nejaktivnější kontrakt skoro deset procent své ceny. Za celý měsíc si cukru pohoršil o 8,4 procenta. Co se dalších fundamentů týče, International Sugar Organization očekává, že celosvětová produkce cukru v tomto roce převýší spotřebu o 7,25 miliónů tun. Naopak v příští sezóně se očekává deficit 3,9 mil. tun.

 

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE