Komodity: Měď pod vlivem dolaru

09.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Již celý minulý týden je klesající trend mědi téměř nezadržitelný a nic nezměnil ani včerejšek, kdy došlo k mírnému poklesu z 6951USD/t na 6908 USD/t...

... Dalo se spíše očekávat podražení mědi po zprávě o převzetí agentur Freddie Mac a Fannie Mae pod křídla americké vlády. To totiž vyvolalo zvýšení důvěry v ekonomiku USA, která je jedním z největších spotřebitelů mědi na světě. Zároveň ale opět posílil dolar, který, jak se zdá, má největší vliv na ceny mědi a dalších kovů v poslední době. Včerejší posílení bylo okolo 270 bodů oproti euru a kurz uzavíral na 1.4118.

Výhledově se dá očekávat pokračování trendu současné vysoké volatility a snad i případné posilování mědi, především proto, že Čína by měla začít předzásobování na další půlrok. V současné době jsou zásoby mědi nad hranicí 200 000 tun a jsou na osmiměsíčních maximech a dá se očekávat, že v případě předzásobování začnou tyto zásoby řádně klesat. Z fundamentů nás dnes čekají nevyřízené prodeje domů a také zasedání členů OPEC, které by mohlo částečně ovlivnit i ceny mědi. Před jedenáctou hodinou ranní se měď na LME pohybuje na hranici 6900 USD/t.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE