Forex: Dolar mírně ztrácí. Většinu zisků si však nadále drží

10.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Obchodování na dolarových párech se včera neslo v duchu mírných výprodejů americké měny, která korigovala své zisky z předchozích dnů, když se dolar...

...na páru s eurem ve večerních hodinách dostal až nad hranici 1,42 EUR/USD. Pondělní euforie, kterou odstartoval plán amerického ministerstva financí na záchranu Freddie Mac a Fannie Mae a která následně poslala akcie napříč celým světem výrazně do zelených čísel včera částečně uvadala (DJIA -2,43%), když akcie nedokázaly navázat na pondělní růst a o část ze svých zisků přišly. K tomu přispěly v nemalé míře obavy nad osudem čtvrté největší investiční banky v USA Lehman Brothers, jejíž akcie včera spadly o 45% díky spekulacím, že se nedohodla na odprodeji čtvrtinového podílu jihokorejské bance Korea Development Bank, který by ji zajistil potřebný kapitál ke krytí případných ztrát a ke znovuobnovení důvěry obchodníků. Akcie amerických bank tak zamířily po pondělním růstu znovu dolů, což se podepsalo také na vývoji na dolarových párech. Dolaru včera nijak nepomohly ani v odpoledních hodinách zveřejněné výsledky červencové dynamiky růstu počtu zatím nevyřízených smluv ke koupi domů, kterých bylo méně o 3,2% oproti očekávanému propadu o 1,2%, podpoře se ale americká měna mohla těšit díky stále klesajícím cenám ropy, které se dostaly večer až pod hranici 100 USD/barel. Ani euro ale včera dopoledne nepotkala příznivá čísla a více než ekonomická data tak v první polovině týdne ovládá vývoj na FX situace na akciových trzích a důvěra ve stabilitu amerického finančního sektoru.

Ani dnes by tomu nemělo být jinak, když středeční seance přinese pouze několik málo fundamentů “druhé kategorie“ bez valnějšího dopadu na trh. Mezi nejzajímavější se v eurozóně zařadí v ranních hodinách zveřejněné francouzské výsledky červencové průmyslové produkce a obchodní bilance. Trh od produkce čeká růst o 0,1% (předch.: -0,4%), my však s ohledem na prudké ochlazení výrobní aktivity a táhnoucí se propad nových objednávek věříme spíše v další kontrakci. Od obchodní bilance se pak čeká deficit ve výši 5,1 mld. euro (předch.: deficit 5,6 mld.), nižší zahraniční poptávka by však i u tohoto ukazatele mohla nepříjemně překvapit, stejně tak, jako tomu bylo v červenci v případě Německa. Pozornost obchodníků se ale soustředí zejména na projev šéfa ECB Jean-Claude Tricheta, který vystoupí na půdě evropského parlamentu, kde bude mj. vysvětlovat postoj banky k současné ekonomické situaci v eurozóně. Od jeho komentáře se dá čekat zvýšený důraz na inflační rizika, především pak mzdovou inflaci, což je téma obzvláště aktuální poté, co v pondělí zveřejnil největší odborový svaz v Německu (IG Metall) požadavek na růst mezd o 7% až 8%. Odpoledne pak budou mluvit z členů ECB také Liikanen a Weber a pokud i ti zvednou varovný prst směrem k odborům, euru tato slova mohou částečně pomoci v růstu. Spojené státy dnes nepřinesou žádná makro data a osud dolaru se tak bude odvíjet zejména od ceny ropy a vývoje na akciových trzích.

Po prolomení hranice 1,43 EUR/USD se dolaru otevřel široký prostor k dalšímu růstu, a to až k cenám 1,40 resp. 1,38 EUR/USD. Tažení dolarových býků z posledních několika týdnů však bylo poměrně agresivní a euro-dolar by zasloužil částečnou stabilizaci, která by mohla být společným jmenovatelem nadcházejících dnů, a to minimálně do pátku, kdy jsou ke zveřejnění připraveny americké výsledky maloobchodních prodejů. V 8:00 se dolar na páru s eurem prodával na ceně 1,4148 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE