Forex: Euro-dolar na ročním maximu a pod hranicí 1,40 EUR/USD

11.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Středeční obchodování přineslo nové zisky americkému dolaru, který se dokázal dostat na páru s eurem až pod hranici 1,40 EUR/USD a byl tak...

...nejsilnější od září minulého roku. Dolar tak včera dokázal setřást špatné zprávy podle kterých Lehman Brothers, čtvrtá největší investiční banka v zemi, zaznamenala ve třetím čtvrtletí ztrátu dosahující téměř 4 mld. dolarů a navíc nedokázala přijít s dohodou o získání nového kapitálu. Ani euro ale nepřineslo včera nijak zářivá čísla a přestože průmyslová produkce ve Francii dokázala překvapit vyšším než očekávaným růstem, revize očekávaného hospodářského růstu eurozóny Evropskou komisí všem obchodníkům rychle připomněla, že druhá polovina tohoto roku ještě bude pro země evropské patnáctky velice složitá. Evropská komise snížila své původní odhady růstu ekonomiky v tomto roce z 1,7% na 1,3%, přičemž ještě dramatičtější korekce přišla pro Velkou Británii, jejíž ekonomika by měla růst oproti původně odhadovaným 1,7% pouze o 1,1%. Zatímco ekonomiku Spojených států dokázaly podepřít fiskální stimuly, nízké sazby a slabý dolar, což ji v 2Q dopomohlo k robustnímu růstu, Evropa si ve stejném období prošla kontrakcí a o nic lepších výsledků se nedočká ani v nadcházejících čtvrtletích. Zpomalující evropská ekonomika tak zůstává vodou na mlýn dolarovým býkům, kterým již od poloviny července vydatně pomáhá také cena ropy, která se za posledních devět týdnů propadla o necelých 50 dolarů za barel a která se včera opět dostala pod stodolarovou hranici.

Dnešní obchodování nabídne z eurozóny pouze v 10:00 zveřejněný měsíční bulletin ECB a veškerá pozornost na euro-dolaru se tak obrací až na odpolední seanci, která přinese ve 14:30 několik fundamentů ze Spojených států. Mezi nejzajímavější se zařadí červencová obchodní bilance, která by měla skončit v deficitu 58 mld. dolarů poté, co červnový deficit překvapivě klesnul na 56,8 mld. Červnová čísla táhnul především export, který se zvyšoval o 4% zatímco import rostl pouze o 1,8%. Export se stává v posledních měsících skutečně tahounem americké ekonomiky a jinak by tomu nemělo být ani v červenci. Červenec ale zároveň přinesl výrazný propad cen ropy, který by se mohl projevit na importu a jeho vyšším růstu, přesto bychom se nedivili, kdyby také červencová čísla příjemně překvapila, což by následně mohlo dodat další silný argument dolarovým býkům k nákupu americké měny. Společně s těmito výsledky jsou dále ke zveřejnění připraveny ještě index cen dováženého zboží a čísla z pracovního trhu, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Index cen dováženého zboží v červenci sice ještě rostl o 1,7%, srpen se však nesl v duchu sílícího dolaru, což by se mělo projevit také na cenách importu, které jsou nyní očekávány klesat o 1,6%. Co se nových žádostí o podporu týká, ty nabraly v minulých týdnech vzestupný směr, čehož důkazem je skokový růst srpnové nezaměstnanosti na 6,1% a ani minulý týden by neměl být výjimkou, když trh počítá s jejich zvýšením o 440 tis. (předch.: 444 tis.). Jak index cen dováženého zboží, tak čísla z pracovního trhu, ale dnes budu hrát spíše malou roli a pozornost tak bude věnována zejména obchodní bilanci, popř. samotnému exportu.

Jakákoliv snaha o prodej americké měny v předchozích dnech zatím u dolarových býků neměla velkého pochopení a ti tak levnějšího dolaru nadále využívají k jeho nákupům. Pokud dnes přijdou ze Spojených států další příznivá data, bude euro tlaku dolarových býků jen těžce odolávat, a to obzvláště tehdy, bude-li se i nadále držet pod hranicí 1,40 EUR/USD. V 8:00 se americká měna prodávala na páru s eurem na ceně 1,3958 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE