Komodity: Zlato vystřelilo nahoru

15.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Trh se zlatem po víkendu prudce zareagoval. Důkazem toho je téměř 20 USD Gap. Silné zvýšení poptávky po zlatě způsobily obavy kolem investiční banky...

...Lehman Brothers, které hrozí bankrot. O víkendu se totiž vedla intenzivní jednání na záchranu této problémové investiční banky. K žádnému konkrétnímu závěru ale nakonec nedošlo, čímž se obavy o budoucí osud 158 let staré banky jenom prohloubily. Podle posledních informací bance Lehman Brothers nepomůže už ani centrální banka, která pomalu odmítá vydávat další peníze. Dalším faktorem je dolar, který vůči euru zpátky prudce oslabil, kdy se aktuálně obchoduje nad 1,42 EUR/USD. Během dopoledne se vyšplhal až nad 1,44 EUR/USD. Koncem minulého týden se přitom obchodoval pod hranicí 1,39 EUR/USD. Tento týden přinese jen pár důležitých zpráv, mezi které se zařadí například srpnová inflace, výsledky z nemovitostního sektoru nebo úterní zasedání FOMC. Cena zlata se v 11:00 obchoduje za 779 USD za trojskou unci.

Futures na zlato s říjnovým termínem dodání, obchodované v pondělí ráno v Singapuru vzrostlo o 22,40 USD na 783,40 USD za trojskou unci.

Autor: Roman Kubašta (roman.kubasta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE