Týden na komoditních trzích

15.09.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V rámci posledních pěti obchodních seancí minulého týdne jsme byli na burze New York Mercantile Exchange svědky pokračujícího...

Ropa

 

V rámci posledních pěti obchodních seancí minulého týdne jsme byli na burze New York Mercantile Exchange svědky pokračujícího poklesu ceny nejaktivnějšího říjnového futures kontraktu na americkou lehkou ropu. Hodnota černého zlata poklesla až na nejnižší úroveň za posledních pět měsíců a nebezpečně se přiblížila hranici 100 $ za barel. Proražení této psychologické úrovně zabránilo mezi jinými rozhodnutí kartelu OPEC při zasedání ve Vídni dne 9. září, podle kterého bude snížena denní produkce ropy této organizace o 520 tisíc barelů na 28,8 miliónů. Druhým faktorem, jež pomohl ceně ropy udržet se nad hranicí 100 dolarů za barel, byly pak výsledky pravidelných statistik amerického ministerstva energetiky ohledně vývoje komerčních zásob ropy, benzínu a destilátů v USA. Ty v týdnu končícím 5. září vykázaly větší než očekávaný pokles zásob ropy o více jak 5,8 miliónů barelů a benzínu o více jak 6,4 miliónů. Na základě snížení odhadů denní celosvětové spotřeby ropy společností International Energy Agency pro letošní i příští rok v průměru o 120 tisíc barelů se dá očekávat, že medvědí trend na trhu s ropou bude i nadále pokračovat. Páteční obchodní seanci minulého týdne uzavřel říjnový futures na americkou lehkou ropu na burze Nymex cenou 101,18 dolarů za barel.

 

 

Zlato

 

Pád do propasti zažil během minulého týdne nejaktivnější prosincový futures kontrakt na zlato na burze Comex division New York Mercantile Exchange, kdy rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší dosaženou cenou dosáhl rozdílu více jak 83 dolarů na trojskou unci. Zlato se tak dostalo na nejnižší úroveň od října roku 2007. Mezi hlavní důvody za posledních osm let nejdelšího, devět dní trvajícího po sobě jdoucího, oslabování řadíme například snižování ceny ropy a výprodeje v oblasti komodit obecně, které snižují tlak na růst cen ve světě a poptávku po zlatě jako formě zabezpečení proti inflaci. Druhým hlavním faktorem tlačícím hodnotu zlata k jihu je posilující hodnota amerického dolaru, jež se vůči euru vyšplhala až na hodnotu dvanácti měsíčního maxima 1,3882. Od březnového historického maxima zkorigovala cena zlata o 28 %. Podobně je na tom i cena stříbra, která propadla na nejnižší úroveň od roku 2006. Páteční posílení eura vůči americkému dolaru bylo příčinou skutečnosti, že si prosincové zlato na burze Comex polepšilo o více jak 23 dolarů na uzavírací cenu 764,5 dolarů za trojskou unci.

 

Měď

Z počátku pokles a následný obrat a růst ceny jsme v rámci minulého týdne zaznamenali u nejaktivnějšího prosincového futures kontraktu na měď na burze Comex division New York Mercantile Exchange. Mezi příčiny počátečního poklesu na hodnotu sedmi měsíčního minima patřilo jak posílení amerického dolaru vůči euru na nejvyšší hodnotu od října loňského roku, což snížilo poptávku po kovech obecně jako formách protiinflačního zabezpečení, tak známky o rychle se šířícím zpomalování globální ekonomiky. Příkladem může být průmyslová statistika USA, jež ve zmíněném týdnu ve Spojených státech vykázala pokles míry prodejů stávajících domů. Zlomový okamžik přišel uprostřed týdne, kdy se po Zemi rozeběhla zpráva, podle které byla hlavní těžební oblast mědi v  Chile zasažena zemětřesením o síle 5,8 stupňů Richterovy stupnice. Na základě vzniklých obav z přerušení dodávek mědi z této země byl v tom okamžiku růst její ceny nevyhnutelný. Dodatečně byl pak ještě potvrzen zprávou společnosti Freeport-McMoran Copper&Gold Inc., o dočasném zastavení těžby mědi v dole Grasberg v Indonésii z důvodu kolapsu důlní šachty. Během posledních tří obchodních seancí na burze Comex posílil v minulém týdnu prosincový futures na měď o 14,9 centů na uzavírací cenu 319,4 centů za libru.

 

 

Kukuřice

Podobně jako cena většiny obecně obchodovaných komodit se i cena nejaktivnějšího prosincového futures kontraktu na pšenici na burze Chicago Board of Trade v minulém týdnu nesla ve znamení poklesu. Důvodem zůstávají především čas od času potvrzující se spekulace o rozrůstajícím se globálním zpomalování ekonomického růstu, což negativně ovlivňuje poptávku po kukuřici i ostatních komoditách. Příkladem výše řečeného může být statistika týkající se míry nezaměstnanosti v USA, jež v minulém týdnu vykázala nárůst na 6,1 %, zhoršený výhled ekonomického růstu Evropské unie v roce 2008 dodatečně snížený Evropskou komisí a předpoklad recese v Německu. Výjimkou se stala páteční obchodní seance. Na základě posledního odhadu amerického ministerstva zemědělství, sklidí američtí farmáři během příští sklizně o 1,8 % kukuřice méně, než činil původní odhad z minulého měsíce. K růstu dopomohly ceně kukuřice také spekulace, podle nichž měly pěstitelské oblasti od Texasu po Illinois a Iowu o víkendu zasáhnout záplavové deště. Poslední obchodní seanci minulého týdne tak prosincový kontrakt na kukuřici uzavřel na hodnotě 563,5 centů za bušl.

 

Robert Černík

 

Colosseum a.s.

 

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE