Článek: Cena ropy klesla, koruna výrazněji posílila a Lehman Brothers vyhlásila bankrot

16.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Problémy ve finančním sektoru stále přetrvávají. Cena ropy dále klesala na 98,65 USD/barel, a to i přesto, že OPEC snížil těžbu. Koruna posílila na...

...24,11 za euro a v pondělí v USA zbankrotovala čtvrtá největší investiční banka v USA.

Problémy v Lehman Brothers hýbou trhy

Minulé pondělí dostaly finanční trhy povzbuzení v podobě záchrany dvou největších poskytovatelů hypoték v USA – Freddie Mac a Fannie Mae. Nákupní euforii ale hned další den vystřídaly výprodeje kvůli problémům Lehman Brothers.

Převzetí Freddie Mac a Fannie Mae bylo poněkud rozporuplné a ozývaly se výrazné hlasy proti. Také nadšení z této záchrany netrvalo dlouho, neboť problémy ve finančním sektoru přetrvávají a dokazuje to několikadenní vyjednávání o převzetí Lehman Brothers, čtvrté největší investiční banky v USA, která v minulém týdnu vykázala za 2.čtvrtletí největší ztrátu v historii. Poté co Bank of America a Barclay's nedostaly dostatečné finanční garance od americké vlády, vyhlásil Lehman Brothers v pondělí bankrot. Akcie Lehman Brothers jen za minulý čtvrtek spadly o 42 procent. Od začátku roku se tak její tržní cena propadla o 94 procent.

Akciový trh

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE