Forex: Dolar zpět na 1,42 EUR/USD

19.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký dolar včera dokázal zpevňovat na páru s eurem a k ostatním měnám, když dolaroví býci reagovali pozitivně na plán centrálních bank napumpovat...

...na peněžní trhy novou likviditu, společně se snahou Kongresu, který by měl zapojit do záchrany bank také vládní prostředky. Dolar tak rostl poprvé za tři dny a zatímco na páru s eurem se dostal až zpět pod hranici 1,42 EUR/USD, k libře zpevňoval až na 1,80 GBP/USD a k japonskému jenu dnes ráno atakoval hranici 107 USD/JPY. Zatímco centrální banky včele s Fedem rozšířily finanční injekce na peněžní trhy o 180 mld. dolarů, aby zabránily jejich úplnému zadrhnutí, pomoc amerického Kongresu by měla spočívat v poskytnutí prostředků přímo bankám výměnou za majetkový podíl, jak uvedl včera demokratický senátor Charles Schumel. Nad plánem se sejdou představitelé kongresu s Henry Paulsonem a zástupci Fedu o víkendu, přičemž ten by měl mít podobný charakter jako v osmdesátých letech, kdy byla založena vládní společnost Resolution Trust Corporation, která pomohla řešit krizi amerických spořitelen, když převzala jejich špatné dluhy a stála daňové poplatníky téměř 400 mld. dolarů. Obchodníci reagovali na oba plány pozitivně, což pomohlo nejen americké měně, ale především akciovým trhům, které se jak v Evropě, tak v USA dokázaly vyšplhat zpět do zelených čísel.

Z fundamentů toho včerejšek přinesl jen málo a tak se v USA mezi ty nejzajímavější čísla zařadily pouze výsledky z pracovního trhu, kde rostl počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti na 455 tis. (oček.: 440 tis.), což bylo pouze další potvrzení rostoucích problémů s vytvářením nových pracovních míst, které mělo v minulých měsících na svědomí skokový růst nezaměstnanosti až na srpnových 6,1%. Příjemně naopak překvapily výsledky philadelphského Fed indexu, který rostl ze srpnových -12,7b. na +3,8b. (oček.: -10b.). Ekonomická data ale v posledních dnech jakoby přestala hrát roli a jediné na co se obchodníci soustředí je situace na finančních trzích. Pátek žádné zásadnější fundamenty nepřinese a tak také dnes bude pozornost věnována zejména tomu, jak se povede bankám a ostatním finančním institucím, jejichž akcie si po masivních výprodejích z minulých dnů vedly včera ze všech nejlépe. Přestože dolar dokázal zpevňovat, jeho další růst může být poměrně problematický, když jsou to právě Spojené státy, které se nacházejí v epicentru veškerých problémů a které navíc po velmi dobrém druhém čtvrtletí začínají znovu zpomalovat. V posledních dnech navíc podražila také ropa, která se přehoupla nad 95 USD/barel a která byla v minulých týdnech jedním z hlavních tahounů růstu na dolarových párech. V 8:00 se americká měna na páru s eurem prodávala na ceně 1,4195 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE