Článek: Obchodníci čekají na schválení záchranného plánu americké vlády

22.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Bushova administrativa v čele s ministrem financí Henry Paulsonem přes víkend vypracovala plán na podporu amerického bankovního sektoru, který by měl...

...vytvořit superfond v objemu 700 mld. dolarů za účelem převzetí toxických cenných papírů, do kterých americké banky investovaly v předchozích letech. Plán, jehož chystané oznámení ve čtvrtek v noci spustilo vlnu nadšení na Wall Street a jehož oznámení následně v pátek pomohlo vyvolat vlnu nákupů na všech akciových trzích napříč celým světem, díky němuž mohly během jednoho dne indexy umazat veškeré ztráty, které od pondělí do čtvrtku nabraly. Návrh na vytvoření tohoto fondu nyní čeká na schválení americkým Kongresem, který by o něm měl jednat již tento týden a v případě, že Kongres jeho vytvoření schválí, stane se tento fond dosud největší záchranou akcí v historii Spojených států, která by zvýšila americký dluh ze současných 10,6 na 11,3 bilionů dolarů. Důvodem k takto drastickému opatření se stal minulý týden a téměř úplné zamrznutí mezibankovního trhu, kde díky nejistotě mezi bankami vyletěly krátkodobé úrokové sazby vysoko nad průměry dosahované v předchozích týdnech. Vše přitom začal bankrot jedné z největších investičních bank Lehman Brothers, který vystavil americký finanční systém a především protistrany zbankrotované banky značným rizikům, přičemž situace dále eskalovala nuceným sňatkem Merrill Lynch a Bank of America, společně se záchranou akcí, která pomohla největší americké pojišťovně AIG v její další existenci. Vytvoření fondu, který by měl přenést riziko držení ztrátových cenných papírů (většinou krytých hypotékami) na amerického daňového poplatníka tak pomůže od těchto cenných papírů vyčistit bilance bank, které by následně měly začít mezi sebou opětovně obchodovat, protože získají důvěru v to, že jejich krátkodobé půjčky budou splaceny.

Schválení tohoto návrhu by mohlo přijít již tento týden, přičemž jednání o něm mezi senátním výborem pro bankovnictví a Benem Bernankem společně s Henry Paulsonem proběhne již tuto středu. Osud tohoto návrhu bude klíčovým tématem v průběhu celého týdne a hlavním důvodem, který by mohl držet výprodeje na akciových trzích na uzdě. Do doby než se fond podaří uzákonit však budou muset centrální banky i nadále pumpovat miliardy na mezibankovní trhy, které zatím nefungují a významně tak komplikují bankám refinancování jejich aktivit. Za tímto účelem již v minulém týdnu byly vytvořeny nové swapové linky mezi Fedem a dalšími pěti centrálními bankami, které nyní dosahují 247 mld. dolarů a které navíc doplňují centrální banky svými vlastními tendry. Další osud finanční krize je tedy nyní v rukou amerického Kongresu, který již naznačil, že návrh jemu poslaný má šanci na rychlé schválení. To může tento týden udržovat zklidněnou náladu na akciových trzích a napomáhat v jejich stabilizaci.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE