Týden na komoditních trzích

22.09.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena ropy se odrazila prudce vzhůru. Od středy do pátku cena letěla nahoru a přehoupla se zpět přes hranici 100 dolarů za barel.

Ropa

Po poklesu až téměř k úrovni 90 amerických dolarů za barel se cena ropy odrazila prudce vzhůru. Od středy do pátku cena letěla nahoru a přehoupla se zpět přes hranici 100 dolarů za barel. Ceně ropy napomohl úmysl amerického ministerstva financí na ozdravení amerického finačního systému a také uzavírání krátkých pozic. Z dalších faktorů stojí za zmínku oslabování americké měny a také opětovná eskalace situace v Nigérii, kde protivládní povstalci opět útočili na ropnou infrastrukturu. V Nigérii tak kvůli tomu došlo k opětovným výpadkům produkce a to o dalších 280 tisíc barelů. V porovnání s úterní uzavírací hodnotou se cena ropy zvýšila k závěru týdne o 15 procent, když se jednalo o nejvýznamnější třídenní vzestup od prosince 1998.

Drahé kovy

Velmi volatilní bylo i obchodování s drahými kovy. Díky krachu investiční banky Lehman Brothers a záchraně pojišťovací skupiny AIG cena zlata vyletěla během úterý a středy zpod 800 amerických dolarů za trojskou unci až nad úroveň 900 dolarů, protože se investoři kvůli obavám z dalšího vývoje na finančních trzích uchylovali k bezpečnějším aktivům, například také k americký vládním dluhopisům. V rámci minulého týdne dosáhlo zlato nejvyšší hodnoty ve středu, kdy se vyšplhalo až na 926 dolarů. Následně pak došlo ke korekci kvůli úmyslu ministra financí Hanka Paulsona pomoci bankám odkupem špatných aktiv. Z dlouhodobějšího hlediska, ale tento úmysl může mít na cenu zlata výrazně pozitivní vliv, jelikož financování záchranného plánu by se částečně mohlo udát za pomoci monetizace dluhu americké vlády, což by se negativně odrazilo na výši inflace.

Pomerančový koncentrát

Pomerančový koncentrát ztrácel druhý týden po sobě, jelikož se zřejmě nenaplní obavy z dopadu bouří na úrodu na Floridě. Hurikány Gustav a Ike sice napáchaly významné škody ve státech Luisiana a Texas, dopady na Floridě však nebyly tak výrazné. Nedošlo tak k velkým škodám jako v letech 2004 a 2005. Pomerančový koncentrát s termínem dodání v listopadu zakončil týden obchodování na burze ICE Futures na úrovni 89,90 centů za libru. Za celý týden cena klesla o šest procent, navázala tak na patnáctiprocentní propad z předchozího týdne. V průběhu čtvrteční seance se cena dostala až na 87,50 centů za libru, nejníže od 1. března 2005.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE