Forex: Euro-dolar nejsilnější od konce srpna

23.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Silného výprodeje se včera dočkal americký dolar, který oslaboval v průběhu celé pondělní seance, aby se ve večerních hodinách dostal až nad hranici...

...1,48 EUR/USD. Zatímco záchranný plán americké vlády, který čeká na schválení kongresu a který by měl očistit banky od jejich rizikových cenných papírů působil minulý týden blahodárně na akcie finančního sektoru a pomohl zklidnit napětí mezi investory, zcela opačný dopad má v posledních dnech na kurz americké měny, která ztratila od pátku již 3,5% ze své hodnoty. Dolarový býci začínají být nervózní z dalšího navyšování amerického dluhu, jehož strop by se po schválení Paulsonova návrhu zvýšil jednorázově o 6,6% na 11,315 bln. dolarů, což pravděpodobně povede k růstu nabídky dluhopisů a poklesu jejich ceny. Nervozita navíc panuje i nad dalším vývojem americké ekonomiky na které se v nadcházejících měsících začne projevovat oslabení domácí poptávky a v delším horizontu také konsolidace v bankovním sektoru, který čekají nové regulace a kde po dvaceti letech končí model nezávislých investičních bank, když tři z pěti největších investičních bank (Bear Stearns, Merrill Lynch, Lehman Brothers) již neexistují a zbylé dvě (Goldman Sachs, Morgan Stanley) nakonec sami a dobrovolně vklouzly do náruče amerického Fedu, kde budou nyní pod daleko větším regulatorním dohledem.

Situace pro dolar tak není příznivá a ani nadcházející dny pravděpodobně nepřinesou žádné zásadnější oživení. Dnešní obchodování nabídne na eurodolaru několik zajímavých fundamentů zejména z Evropy, kde jsou dopoledne ke zveřejnění připraveny výsledky PMI pro výrobní sektor a sektor služeb v Německu a ve Francii. Oba ukazatele v posledních měsících začaly vykazovat výrazné ochlazování těchto sektorů a ani zářijové výsledky by neměly naznačovat žádnou zásadnější změnu k lepšímu. Od německého PMI ve výrobě čekají obchodníci další mírné zhoršení, a to ze srpnových 49,7b. na 49,2b., zatímco pro sektor služeb by měl zářijový PMI klesat z 51,4b. na 50,6b. Francouzký PMI by na tom měl být ještě hůře a tak zatímco zářijová aktivita ve výrobě má mírně růst ze srpnových 45,8b. na 46,1b., v sektoru služeb by měla nadále klesat, tentokrát na 47,7b. (předch.: 48b.). Útlum kterým si eurozóna prošla v druhém čtvrtletí, kdy zaznamenala dokonce propad HDP, by se tak měl přenést i do druhé poloviny tohoto roku, díky výraznému omezení domácí poptávky, kterou přiškrtila vysoká inflace a poptávky zahraniční, která citelně omezila průmyslovou produkci díky nižším objemům nových průmyslových objednávek. Spojené státy dnes žádná důležitější ekonomická data nepřinesou a tak se pozornost všech obchodníků soustředí až na čtvrtou hodinu odpolední, kdy bude zahájeno slyšení Bena Bernanka a Henryho Paulsona na půdě senátního Výboru pro bankovnictví, kde se bude mluvit o převzetí Freddie Mac a Fannie Mae a událostech minulého týdne. Dopad tohoto jednání na kurz dolaru by však nemusel být až tak významný, díky již dříve poměrně všeobecně vyjádřené podpoře čelních představitelů kongresu opatřením, které v minulých dnech pod tlakem přijalo ministerstvo financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE