Forex: Eurodolar zpět nad 1,47 EUR/USD

25.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Poměrně klidná byla včerejší obchodní seance na euro-dolaru, který si dokázal udržet svou cenu, kdy povětšinu dne osciloval kolem 1,4670 EUR/USD....

...Zatímco přítěží americkému dolaru byly i nadále obavy z dopadu plánu ministra Paulsona na zadluženost Spojených států, ve prospěch dolaru naopak hovořila horšící se situace v Evropě, kterou čeká stejně jako Spojené státy velmi složitá druhá polovina roku, která by mohla hospodářství zemí evropské patnáctky uvrhnout dokonce do recese. O tom, že se situace v Evropě ani trochu nelepší, pak včera napověděly výsledky německého IFO indexu, který slábnul počtvrté v řadě, tentokrát ze srpnových 94,8b. na 92,9b., zatímco odhady analytiků hovořily o jeho nižším propadu někam k 94,2b. Německé firmy se potýkají s nižším klesající zahraniční poptávkou, kterou vedle silného eura, jež se ještě v červenci pohybovalo na historických maximech, podrývá také zpomalování světové ekonomiky včele se Spojenými státy a nejvyšší inflace za posledních 16 let. Německo je na tom z největších ekonomik evropské patnáctky navíc ještě poměrně dobře, když si například francouzský a italský průmysl procházejí daleko větším útlumem, přičemž celá španělská ekonomika je již několik měsíců v silné křeči díky krizi na trhu s bydlením, která zapříčinila strmé ochlazení hospodářského růstu a ostrý růst nezaměstnanosti, jež se v 2Q díky kolapsu ve stavebnictví dostala až na 10,4%.

Spojené státy včera nabídly očekávaná čísla z trhu s bydlením, v podobě srpnového počtu prodaných již jednou vlastněných domů. Ty klesaly z červencových 5,02 mil. na 4,91 mil. (oček.: 4,93 mil.) a přestože skončily pod odhady trhu, nadále se drží v konsolidačním pásmu ve kterém se pohybují již od začátku tohoto roku, což nasvědčuje pozvolné stabilizaci tohoto ukazatele, který v letech 2006 a 2007 zaznamenal prudký propad. Příznivě se navíc vyvíjela zásoba neprodaných domů, která v srpnu klesala z 10,9 měsíců na 10,4 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE