Akciové indexy: Plán schválen, co bude dál?

29.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


O víkendu se američtí zákonodárci sešli, aby konečně dokončili slibovaný plán na záchranu americké ekonomiky a potažmo i světových trhů. Plán kromě...

...několika vln odkupů špatných cenných papírů založených na hypotékách obsahuje i omezení bonusů ředitelům firem z Wall Street a prostředky na ochranu amerických daňových poplatníků. Plán půjde dnes ke konečnému podpisu, ústní dohoda však předběžně padla již v Bílem domě v průběhu neděle. Reakce světových trhů však není nijak pozitivní a asijské trhy jsou v záporných číslech. To svědči o tom, že důvěra v efekt záchranného plánu není nikterak výrazná. Pokles zároveň podpořilo i zestátnění belgické banky Fortis, která v hotovosti obdržela kolem 11ti miliard Eur. I přední evropské burzy jako FTSE a DAX jsou po otevření okolo 3% v záporu. Pražské PX má zatím -3,61%.

Reakce je tedy špatná a uvidí se, jaký bude konečný efekt celé záchranné akce na světové trhy. To se pozná nejspíše ve chvíli, kdy se peníze fyzicky dostanou do oběhu a likvidita na trhu se zvýší. Zároveň bude záležet, jestli se banky konečně dostanou z problémů, ve kterých nyní jsou, a informace typu krach bank se již přestanou objevovat. Dnešní den budou trhy minimálně do otevření v USA v záporu a poté rozhodne, jak zareagují na tuto zprávu v New Yorku. Očekávat se však dá spíše následování zbytku světa.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE