Forex: Dolar zpevňuje. Zhodnocování napomáhá přesun krize z USA do Evropy

29.09.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký dolar dnes zpevňuje na páru s eurem a britskou librou, když mu v růstu vedle shody nad záchranným plánem pro americké banky pomáhají mj. i...

...obavy o evropský finanční sektor, společně s hrozící recesí největších evropských ekonomik. Přesun finanční krize do Evropy demonstrovalo dnešní znárodnění největšího poskytovatele hypoték v Británii Bradford & Bingley a vládní podpora zemí Beneluxu v objemu 11 mld. euro pro nizozemsko-belgickou finanční skupinu Fortis. V dopoledních hodinách tak americká měna dokázala zpevnit na páru s eurem až nadosah 1,43 EUR/USD, zatímco na páru s librou se přiblížila zpět ke hranici 1,80 GBPUSD, a to i přesto, že jsou to právě Spojené státy, které jsou epicentrem celé finanční krize. Rostoucí obavy z dalších krachů a z toho, že by záchranný plán ministra financí Paulsona nakonec nemusel stačit ke zklidnění napjaté situace na mezibankovních trzích tak paradoxně dolarovým býkům nevadí a dolar těží ze svého statutu bezpečného přístavu díky nákupům amerických dluhopisů, které již stlačily výnos dvouletých notes o 8bsp níže na 2,02%. Akciové indexy pak především díky finančním titulům zamířily do červených čísel a tak v 11:10 německý DAX ztrácel 2,93%, CAC40 byl níže o 2,81% a londýnský FTSE100 ze své páteční zavírací hodnoty odepisoval 2,30%.

Z fundamentů toho evropská seance přinesla jen málo a mezi nejzajímavější čísla se zařadily pouze výsledky nově udělených hypoték v Británii, spotřebitelské důvěry v eurozóně a italské nezaměstnanosti. Počty nově schválených hypoték v Británii klesaly z červencových 33 tis. na 32 tis. (oček.: 30 tis.) a zůstávají hluboko pod hodnotami kterých dosahovaly ještě v první polovině roku, kdy byl měsíční objem hypotečních úvěrů více než dvojnásobný. Nijak přesvědčivě si nevedly ani výsledky z eurozóny, kde zářijová spotřebitelský důvěra zůstala beze změny a podle očekávání na -19b, zatímco italská míra nezaměstnanosti zamířila ve 2Q prudce nahoru z 6,5% na 6,8% (oček.: 6,7%).

Ani situace na mezibankovním trhu se zatím nijak nelepší a centrální banky i dnes pokračovaly v dalším pumpování likvidity, když Bank of Japan dodala domácím bankám 1,5 bln. JPY (14,2 mld. USD), zatímco Reserve Bank of Australia bankám poskytla 2,7 mld. AUD (2,2 mld. USD). Jednodenní dolarový tendr v objemu 30 mld. euro pak provádí také ECB. Obchodníci nyní vyčkávají na americká data, která přijdou na řadu ve 14:30, kdy jsou ke zveřejnění nachystány americké výsledky osobních příjmů a výdajů, společně s jádrovým ukazatelem inflace v osobních výdajích (PCE) a hlavní pozornost bude nadále věnována konečnému schvalování Paulsonova plánu, které by mělo být na pořadu dnes večer.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE