Týden na komoditních trzích

29.09.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Během prvního dne námi sledovaného období minulého týdne pokračoval nejaktivnější listopadový futures kontrakt na americkou lehkou ropu ...

Ropa

 

Během prvního dne námi sledovaného období minulého týdne pokračoval nejaktivnější listopadový futures kontrakt na americkou lehkou ropu na burze New York Mercantile Exchange zprvu prudkým růstem. Během tohoto dne posílilo černé zlato téměř o 7 $ a dostalo se na krátkou chvíli opět nad hranici 110 dolarů za barel. Důvodem bylo především největší oslabení hodnoty amerického dolaru vůči euru od roku 2001 poté, co americká vláda uveřejnila plán na poskytnutí 700 miliard dolarů na odkup problémových aktiv amerických finančních institucí. To by ve výsledku vedlo k dalšímu, více než značnému, navýšení amerického rozpočtového schodku. Následovalo období dvoudenního útlumu a mírného poklesu. Příčinou byly především skeptická nálada ohledně možného účinku výše zmíněné vládní intervence a také statistická zpráva, podle níž v měsíci září ’08 klesl objem průměrné denní spotřeby ropy v USA v porovnání s loňským rokem o 6,6 % na 19,5 miliónů barelů, což ve Spojených státech zároveň představuje nejnižší spotřebu od roku 2003. Výsledky pravidelné statistiky amerického ministerstva energetiky, které k 19.9. ve Spojených státech vykázaly více než očekávaný pokles komerčních zásob benzínu a destilátů, v nichž je započítána i motorová nafta, byly důvodem udržení ceny ropy na burze Nymex ke konci týdne nad hranicí 106 dolarů za barel.

 

Zlato

 

Sestupnou tendenci jsme v rámci minulého týdne zaznamenali u nejaktivnějšího prosincového futures kontraktu na zlato na burze Comex division New York Mercantile Exchange. Podobně jako pro futures na ropu znamenala počáteční pondělní obchodní seance pro zlato období prudkého růstu, posílení o 44,30 dolarů a zároveň vytvoření nejvyšší uzavírací ceny zmíněného týdne. Příčinou byl především značný pokles hodnoty amerického dolaru vůči euru až na hodnotu měsíčního minima 1,4866. Nervozita na trhu a snížení tržní volatility, snahy investorů získat hotové peníze a hlavně pak spekulace, podle nichž americký plán na uklidnění  úvěrových problémů v U.S. povede ke stabilizování finančních trhů a snížení zájmu investorů o drahé kovy jako formách alternativní investice a zajištění proti inflaci, byly důvodem postupného, čtyři dny trvajícího, poklesu ceny nejaktivnějšího prosincového futures kontraktu na zlato až na hodnotu 888,5 dolarů za trojskou unci.

 

Měď

Pouze pondělní obchodní seance se stala u prosincového futures kontraktu na měď výjimkou potvrzující pravidlo a znamenala na burze Comex divison New York Mercantile Exchange pro zmíněný futures posílení ceny na hodnotu 3 týdenního maxima. Důvodem byly opětovně především spekulace, podle nichž americký plán na záchranu finančního trhu v U.S. povede k opětovnému nastartování ekonomického růstu a tím ke zvýšení poptávky po zmiňovaném kovu. Zbytek týdne pak ovšem podobně jako pro mnohé jiné komodity znamenal pro prosincový futures kontrakt na měď ztrátu a největší pokles za posledních 14 dnů. Za poklesem cen komodit stál na jedné straně americký dolar, který si například vůči euru připsal až jedno procento, tak nervozita na trhu způsobená obavami a neochotou některých amerických vládních představitelů přijmout výše zmiňovaný plán na záchranu a stabilizaci finančních institucí v U.S. Prosincový futures na měď uzavřel páteční obchodní seanci na burze Comex hodnotou 307,45 centů za váhovou libru.

 

Cukr

Jednou z mála komodit, jež si v minulém týdnu zachovaly důstojnost a nenechaly se strhnout davem, se stal nejaktivnější březnový futures kontrakt na cukr na burze ICE Futures U.S., jež se dokonce dostal až na hranici měsíčního maxima 14,72 centů za váhovou libru. Jednou z hlavních příčin zmíněného růstu se staly spekulace, podle nichž současné zvyšování objemu cukrové třtiny, jež je vBrazílii vyžívána pro výrobu etanolu, povede ke snížení celosvětových dodávek této oblíbené pochutiny. Další příčinou byla vládní indická zpráva, podle níž produkce cukrové třtiny v Indii, která je po Brazílii jejím druhým největším producentem na světě, poklesne v roce 2009 až o 14 %. Produkce cukru by se v Indii měla snížit o 17 % na celkových 22 miliónů metrických tun. Páteční obchodní seanci tak březnový futures kontrakt na burze ICE Futures U.S. uzavřel na hodnotě 14,48 centů za váhovou libru.

 

Černík Robert

 

Colosseum a.s.                                                            

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE