Dluhopisová párty už skončila

18.01.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Portugalci museli minulý týden dát na desetiletý bond skoro 7% roční výnos – to už hraničí s lichvářským úrokem, ale jinak by ten rizikový papír nikdo nekoupil.

Vzhledem k tomu, že z peněžáků a zajištěných fondů odešlo přes 300 milionů korun, lze výsledných „jen“ 150 milionů považovat za úspěch. Naznačuje to ovšem jak další pokles „krátkých“ rezerv, tak poměrně vysoké utrácení před Vánocemi.

Třeba loni začátkem roku přicházely stamiliony do fondů peněžního trhu i do zajištěných. Celkem tehdy za leden přišla miliarda, kdežto letos jsme jen za 14 dní v 600milionových odkupu.

To naznačuje, že letošní rok bude skutečně ve znamení utahování opasků. Aby ne, když každá domácnost vinou státních schodků dluží už 336 000 korun, tedy 128 000 korun na každého včetně miminek a důchodců. Loni jsme přidali sekeru 156 miliard korun, čímž jen za rok dluh přidal 40 000 korun na domácnost, což je 15 600 korun na každého, tedy přesně 1300 měsíčně.

Jen na „obsluhu“ tohoto celkového dluhu (tedy úroky z půjček na něj) musíme platit kolem 45 miliard korun ročně, tedy přes 11 000 korun na domácnost ročně – skoro tisícovku měsíčně.


Náklady na obsluhu dluhu strmě rostou


A to na tom zdaleka nejsme v Evropě nejhůř, naopak patříme k těm zodpovědnějším. Proč o tom mluvím – protože jen obsluha a „překlápění“ či otáčení dluhů se jen v Evropě počítá v bilionech eur a není jasné, kdo bude ty záplavy dluhopisů kupovat – a hlavně – za kolik. Portugalci museli minulý týden dát na desetiletý bond skoro 7% roční výnos – to už hraničí s lichvářským úrokem, ale jinak by ten rizikový papír nikdo nekoupil. Takže bych dokonce maličko upravil hezký titulek časopisu Fond Shop „Dluhopisová párty končí“ na Dluhopisová párty už skončila. Tím ale nechci zbytečně strašit: naše dluhopisy jsou možná ještě důvěryhodnější než ty německé (navíc nejsou v eurech).

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (2. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Akciové tituly na emerging markets očekává 30% růst


To v akciích se zdá, že jaro už začalo a medvědi stále nikde. Wall Street dále zvedla svá dvou a půlletá maxima a S&P se přiblížil 1300 bodům. K tomu americká investiční banka Citigroup vylepšila svůj pohled na české akciové tituly v rámci světových emerging markets, u nichž letos očekává skoro 30% růst. S ohledem na fakt, že české akcie loni předvedly druhý nejhorší výkon ze zmíněné skupiny, má i Praha jistě nějakou šanci.

Dokonce i podíváme-li se například na vývoj S&P 500 od třicátých let minulého století, potom v logaritmickém grafu je nyní stále až 20 % pod dlouhodobým trendem. Očekávané P/E je nyní na hodnotě 13,5 což je kolem 10 % pod dlouhodobým průměrem. Jistě dojde po šestitýdenní rally k nějakým výběrům zisků, ale trh stále není nijak nadhodnocený.

Nu a emerging markets jsou na tom podle Citi o těch 30 % ještě lépe. Jen na to mít.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (2. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -260
dluhopisové 21
smíšené 28
akciové 120
zajištěné -56
Celkem -147

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE