Makro: Eurogroup o navýšení záchranného fondu nerozhodla

18.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ministři financí eurozóny po skončení jednání Eurogroup žádné rozhodnutí ohledně rozšíření záchranného fondu EFSF nevydali. Komisař pro hospodářské...

...měnové záležitosti Olli Rehn v pondělí pozdě večer uvedl, že eurozóna musí posílit mechanismus stability tak, aby tržní síly neměly sebemenší pochybnosti o schopnosti jednat. Další kolo zátěžových testů bude přísnější než v loňském roce. V současnosti se projednává metodiku a samotný proces bude probíhat od února do června.

Německý ministr financí Wolfgang Schauble uvedl, že nezazněla žádná námitka ohledně změny programu ve střednědobém horizontu. Bude klíčové, aby dohodnuté částky byly ve skutečnosti k dispozici. Rakouský ministr financí Josef Proll nevidí akutní potřebu rozšíření programu, je ale nutné zvážit, jak zlepšit účinnost záchranného systému. Belgický ministr financí Didier Reynder navrhoval zdvojnásobit záchranný fond, zatímco francouzská ministryně Christine Lagarde využít fond k nákupu dluhopisů na sekundárním trhu a snížit tlak na ECB.

V květnu letošního roku se ministři financí Evropské unie, guvernéři centrálních bank a Mezinárodní měnový fond po dlouhém jednání dohodli na dočasném záchranném mechanismu k udržení finanční stability v celkové výši 750 miliard eur, včetně EFSM a fondu EFSF ve výši 440 mld eur. V současnosti čerpá prostředky ze záchranného fondu Řecko a Irsko. Rada ministrů hospodářství a financí (ECOFIN) bude jednat dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE