Makro: Důvěra investorů v lednu roste, ZEW

18.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Indikátor ekonomického sentimentu Německa na počátku roku roste, investoři očekávají i v letošním roce dynamický hospodářský růst. Ekonomická...

...očekávání pramení z toku investic doma a v zahraničí, vývoj je doprovázen údaji o nových objednávkách v německém průmyslu. Překvapivě pozitivní údaje na konci roku z USA vzbuzují očekávání, že bude oživení globální ekonomiky pokračovat. Nízká úroveň úrokových sazeb by měla posílit investiční výdaje, jistota zaměstnanosti pak soukromou spotřebu.

Ukazatel důvěry investorů v lednu vyskočil o 11,1 na 15,4 bodů a následoval růst o 2,5 bodů na 4,3 bodu v prosinci, uvedl nejnovější průzkum institutu ZEW. Současná hladina indikátoru nadále setrvává pod dlouhodobým průměrem 26,8 bodů. Výsledek ale znovu předčil očekáváním trhu. Většinový konsenzus předpokládal 6,8 bodů.

V lednovém průzkumu ZEW očekává zlepšení německé ekonomiky 26,8% dotazovaných analytiků a investorů, o 4,6% více než v prosinci. Zhoršení ekonomiky čeká pouze 11,4% analytiků (-6,5%), pro žádnou hlasovalo 61,8% o 1,9% více než o měsíc dříve. Hodnocení současné ekonomické situace Německa setrvalo téměř beze změn, ukazatel stoupl o 0,2 na 82,8 bodů. Index očekávání eurozóny vyskočil o 9,9 na 25,4 bodů, indikátor současné ekonomické situace eurozóny klesl o 1,5 na -6,1 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE