Komodity: Cena kukuřice atakuje své 30-ti měsíční maxima

19.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Od začátku tohoto obchodního týdne zaznamenává cena kukuřice obchodované na komoditním trhu s podkladovým futures kontraktem na Chicagské burze...

...takřka nepřetržitý růst. Jen za poslední dva dny tak vzrostla o více než 17 amerických dolarů na 100 bušlů. Tímto rychlým tempem se dostala se až na své 30-ti měsíční maximum (1 bušl kukuřice je cca 25,4 kilogramů). Důvodem pro tento růst ceny byl především strach ze snížených výnosů, což může být způsobeno zpožděnou výsadbou a zhoršeným počasím, které postihlo v posledních týdnech hlavní zemědělské oblasti v Argentině. Také zde působí i slabší americký dolar a nízká úroda pšenice, která se taktéž používá na výkrm dobytka. Jsou zde vyvíjeny velké tlaky na zemědělce, aby nadále rozšiřovali osevnou plochu.

Dnes ráno se prodávalo 100 bušlů této zemědělské komodity za cenu 663,73 USD. Březnový kontrakt také posílil o 0,6% na hodnotu 6,6375 za 1 bušl. Kukuřice je dlouhodobě klíčovou komoditou, která může ovlivňovat ceny dalších základních potravin.

Autor: David Hašek ( david.hasek@xtb.cz )

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE