Makro: BOJ drží úrokové sazby beze změn, aktualizovala výhled

25.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Bankovní rada Bank of Japan v lednu rozhodla zachovat základní úrokovou sazbu na 0 – 0,10%, současně velikost programu odkupu aktiv na 5...

...bilionů jenů a úvěrový program na úrovni 30 bilionů jenů. Hlasování proběhlo jednomyslně. Naposledy prosadila změnu monetární politiky v říjnu 2010.

BOJ aktualizovala výhled. V prohlášení zaznělo, že japonská ekonomika pravděpodobně postupně překoná krátkodobý útlum a vrátí se na dráhu mírného oživení. Ekonomiku stále sužuje deflace, silný devizový kurz jenu a zpomalující vývoz. Centrální banka zopakovala svůj závazek pokračovat v nákupu dluhopisů a poskytovat dostatek likvidity pro posílení základů hospodářského růstu. Bude nadále pečlivě monitorovat výhled a v případě potřeby přijme vhodná opatření.

BOJ na základě revizí zvýšila odhad růstu pro aktuální fiskální rok z 2,1% na 3,3%. Prognózu růstu pro rok 2011, začínající v dubnu, naopak snížila z 1,8% na 1,6%. Projekci inflace revidovala pro rok 2011 a 2012 nahoru. V roce 2010 očekává pokles očištěných cen o 0,4%. Odhad inflace ve fiskálním roce 2011 zvýšila z 0,1% na 0,3% a pro následující rok ponechala beze změn na 0,6%.

Japonská vláda v pátek zlepšila hospodářský výhled, poprvé v průběhu sedmi měsíců, na pozadí oživení výroby a vývozu. V prosinci schválila návrh rozpočtu v nové rekordní výši 92,4 bil jenů ($1,1 bil), ve kterém mimo jiné počítá s navýšení výdajů na podporu malých a středních podniků. Emise dluhopisů dosáhne 44,3 bil jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE