Makro: BOE zvažovala zvýšení úrokové sazby

26.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zápis z lednového jednání bankovní rady Bank of England odhalil další nejednotný postoj při hlasování o úrokových sazbách a programu kvantitativního...

...uklidňování.

Bank of England rozhodla po dvoudenní schůzce podle očekávání a zachovala základní úrokovou sazbu beze změn na 0,50 % i velikost programu odkupu dluhopisů ve výši 200 miliard liber.

BOE diskutovala možnost zvýšení úrokové sazby, protože se inflační rizika pravděpodobně vychýlila směrem nahoru. Meziroční růst spotřebitelských cen Británie v prosinci zrychlil o 0,4% na 3,7% a od počátku roku setrval nad 3% hladinou. Bez započtení cen energií a potravin inflace vyskočila na půlroční vrchol 2,9%. Je pravděpodobné, že po zvýšení DPH od ledna 2011, ceny setrvají nad inflačním cílem po několik čtvrtletí.

Klíčová bude únorová inflační zpráva, která zhodnotí rizika ve střednědobém horizontu. Nejistotu vzbuzuje slabá ekonomika a vliv fiskální konsolidace. HDP ve čtvrtém čtvrtletí nečekaně klesl o 0,5% a následoval růst o 0,7% v 3Q.

Šest členů rady včetně guvernéra Kinga hlasovalo pro zachování úrokové sazby a velikost programu kvantitativního uvolňování. Dva preferovali zvýšení úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 0,75%, protože bilance rizik byla dostatečně jasná k změně politického postoje. Současně hlasovali pro zachování velikosti programu odkupu dluhopisů. Jeden člen požadoval navýšení programu o 50 miliard liber na 250 mld liber a úrokové sazby beze změn, aby se zabránilo podstřelení 2,0% inflačního cíle ve střednědobém horizontu.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE