Makro: Aktivita služeb eurozóny v únoru předčila úroveň před krizí

03.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Soukromý sektor služeb eurozóny v únoru opět akceleroval. Silný růst byl potvrzen v Německu a ve Francii, oživení nastalo v Itálii, Španělsku a Irsku...

... Domácí poptávka byla klíčová k osvětlení rozdílů jednotlivých států.

Ukazatel PMI služeb v únoru vzrostl z 55,9 bodů na 56,8 bodů a udržel nepřetržitou expanzi osmnáctý měsíc, uvedl konečný průzkum nákupních manažerů. Výsledek byl slabší než předběžný údaj a očekávání 57,2 bodů. Přesto byla aktivita nejvyšší od srpna 2007, před globální krizí. PMI zpracovává údaje osmi zemí eurozóny, které reprezentují asi 80% výkonu sektoru. Hladina 50 bodů odděluje růst od poklesu. Zaměstnanost rostla desátý měsíc v řadě, na čele s Německem a Francií. Tempo vytváření pracovních míst nicméně zůstalo v rámci celé EMU umírněné. Vstupní náklady za paliva a energie zvyšovaly inflační tlaky pátý rovný měsíc až na nejvyšší úroveň od července 2008.

V Německu PMI služeb znovu zpomalil z úrovně 59,5 na čtyřměsíční minimum 58,6 bodů. Předběžný odhad uváděl 59,5 bodů a většinový konsenzus neočekával změnu. Ve Francii se naopak rozšířil z 57,8 na na 7-měsíční vrchol 59,7 bodů, v Itálii výrazně akceleroval, ve Španělsku se odrazil poprvé po půlroce z poklesu, v Irsku rostl nejrychleji za 7 měsíců.

Ukazatel výrobní aktivity eurozóny v únoru vylétl z 57,3 až na 59,0 bodů, nejvyšší úroveň od června 2000. Kompozitní výstupní ukazatel, který zahrnuje data nákupních manažerů průmyslu i služeb, podle konečných dat Markit Ecomics vyskočil o 1,2 na 58,2 bodů, nejvyšší hladinu od července 2006. Většinový konsenzus předpokládal 58,4 bodů tak, jak uváděl předběžný odhad.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE