Makro: Podnikatelská důvěra Austrálie zaznamenala v únoru další zlepšení

08.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Obchodní podmínky australských korporací se po povodních postupně zlepšují. Mimo důlní sektor a sektor cestovního ruchu jsou podmínky nadále velmi...

...slabé. Možnost uplatnění na trhu práce je solidní, inflace setrvává na nízké úrovni. Ve státu Queensland podnikatelská důvěra překvapivě vzrostla až na nejvyšší úroveň v historii.

Měsíční průzkum více jak 400 korporací National Australia Bank uvedl, že index podnikatelské důvěry vyskočil o 10 bodů na 14 bodů, následoval zlepšení o 7 bodů na 4 body v lednu a pokles o 9 bodů v prosinci. Index sentimentu v Queensland vzrostl o rekordních 14 bodů na +24 bodů. Obchodní podmínky se v postiženém regionu zlepšily z druhé nejnižší úrovně v historii na -16 bodů a existují náznaky, že míra využití kapacit se zvyšuje směrem k úrovním před povodněmi.

Ukazatel obchodních podmínek se na celonárodní úrovni zvýšil o 4 body na -2 body a odrážel rekreační a personální služby, dopravu a veřejné a finanční služby. Zlepšení nastalo ve všech odvětvích kromě maloobchodu. Indikátor tržeb vzrostl o 4 na -3 body, ukazatel ziskovosti z -10 na -5bodů, ukazatel zaměstnanosti o 1 na +1 bod.

Ekonomika v závěru roku zpomalila a růst v prvním čtvrtletí se kvůli povodním pravděpodobně zastaví. NAB nepatrně zvýšila projekci růstu HDP v letošním roce o 0,1% na 2,5%. Pro rok 2012 odhad snížila z 3,9% na 3,7%, přičemž míra nezaměstnanosti by se měla snížit na 4,5%.

Australská centrální banka zveřejnila optimistický výhled pro rok 2011, předpokládá zrychlení růstu z 3,75% na 4,25%. V březnu zachovala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 %. Podle dat statistického úřadu rostla australská ekonomika ve čtvrtletí do září 2010 o 0,7%, rychleji než o 0,1% v 3Q.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE