Makro: Výrobní ceny Japonska v únoru meziročně rostly o 1,7 pct

10.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Index cen výrobců Japonska se v únoru zvýšil o 0,2% a meziroční růst zrychlil z 1,6% na 1,7%, uvedl předběžný odhad Bank of Japan. Hladina indexu...

...104,1 bodů byla na srovnatelné úrovni jako v posledním čtvrtletí 2008. Většinový konsenzus předpokládal meziměsíční růst o 0,4% a meziroční změnu 1,9%. Ve čtvrtém čtvrtletí 2010 výrobní ceny Japonska rostly o 0,6% a následovaly stagnaci v 3Q.

Index CGPI v únoru nejvíce ovlivnil nárůst cen dokončené výroby zemědělských produktů, neželených kovů a produktů z ropy a uhlí. Negativně přispívaly výrobní ceny informačních a telekomunikačních zařízení a energií.

V meziročním srovnání zrychlil růst cen dokončené výroby neželezných kovů (12,2%), produktů z železa a oceli (11,8%), z ropy a uhlí (11,5%), textilu (4,0%) a dřeva (3,8%). Zpomalil růst cen dokončené výroby zpracovaných potravin, služeb (elektrická energie, zemní plyn, voda) a kovového šrotu. V meziročním poklesu setrvaly výrobní ceny strojních a elektrických zařízení, informačních a telekomunikačních zařízení, elektronických zařízení, dopravních zařízení, přesných přístrojů a ostatních produktů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE