Týden na komoditních trzích

14.03.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Pohyby této komodity byly v rámci předchozího týdne divoké. Největší podíl na vysoké volatilitě tohoto trhu měla stále neklidná situace na Středním Východě a především v Libyi.

Ropa

Pohyby této komodity byly v rámci předchozího týdne divoké. Největší podíl na vysoké volatilitě tohoto trhu měla stále neklidná situace na Středním Východě a především v Libyi. Ta doposud neobnovila dodávky na světové trhy. Panují obavy, že vysoké ceny ropy budou mít negativní vliv na světovou ekonomiku. Ve středu byl pak ve Spojených Státech zveřejněn pravidelný report o stavu zásob ropy a destilátů k datu 4. března. Tato zpráva dopadla víceméně smíšeně. Zásoby ropy vzrostly o 2,5 milionu na 348,9 milionu barelů. Proti předchozímu týdnu to byl nárůst o 0,73%. Zásoby benzínu naproti tomu klesly o 5,5 milionu barelů (2,34%). V posledních několika dnech minulého týdne ropa zamířila směrem dolů z rekordních cen. Avšak stále se ještě její cena drží vysoko. Aktuální dubnové futures na ropu v pátek na CME oslabily na 101,16 USD za barel.

 

Měď

Cenou mědi zahýbala především zpráva z Číny týkající se dovozu tohoto kovu. Čínský statistický úřad totiž uvedl, že dovoz mědi a produktů z tohoto kovu do této nejlidnatější země světa byl v únoru tohoto roku nižší. Konkrétně se dovoz snížil o 235 469 tun. Je to 35% propad oproti situaci v loňském roce a zároveň nejméně za poslední 2 roky. Slabší čísla o dovozu jsou důsledkem vyšší domácí produkce mědi a zároveň jejích rostoucích zásob. Nabídka mědi se v loňském roce v Číně zvýšila o 12% na 4,8 milionu tun. Čína je vůbec největším spotřebitelem nejen mědi, ale i dalších průmyslových kovů na světě. Týden měď zakončila oproti předchozímu týdnu oslabením. V pátek však cena květnové mědi na burze CME zakončila na velmi podobné ceně jako ve čtvrtek, tedy 420,75 centů za váhovou libru.

 

Platina a palladium

Tyto 2 průmyslové kovy podobně jako měď v předchozím týdnu oslabovaly. A to takovým způsobem, že se dostaly až na několikaměsíční minima. Prsty v poklesu obou kovů má, podobně jako u mědi zmíněné výše, opět Čína. Tamní asociace výrobců automobilů totiž uvedla report týkající se únorových prodejů aut v Číně. Těch se dle této zprávy prodalo v únoru 967 200. To je rovno meziročnímu růstu 2,6% a ve srovnání s lednem tohoto roku je to dokonce o 37% nižší hodnota. Propad ve srovnání s lednem je sice nejpíše důsledkem oslav nového lunárního roku, nicméně slabý meziroční růst je dle analytiků způsoben snahami čínské vlády o ochlazení tamní ekonomiky. Hned na začátku tohoto roku byla zvýšena daň na malá osobní vozidla a došlo též k ukončení programů na podporu prodeje aut v některých regionech Číny. Dubnová platina v pátek na CME, i přes celkový propad v předchozím týdnu, posílila. A to na hodnotu 1781,70 centů za troskou unci. Aktuální červnové palladium na tom bylo co se pohybů týče podobně, ale v pátek na stejné burze zakončilo poklesem na cenu 765,50 centů za unci.


 

Colosseum a.s.

 

 

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE