Koruna vůči euru stabilní

15.03.2011 | , Ruesch International
INVESTICE


Domácí měna se v průběhu včerejší seance držela ve vztahu k euru v relativně úzkém pásmu, vůči dolaru si připsala částečné ztráty.

Dnes ráno byl z české ekonomiky zveřejněn vývoj cen průmyslových výrobců za únor, které se meziměsíčně zvýšily o 0,5% a meziročně o 5,4%, což je v obou případech nad očekáváním trhu. Tyto údaje by tak opět mohly oživit spekulace ohledně časového horizontu pro zpřísnění měnové politiky v ČR. Kromě jiného by koruna mohla dnešních údajů využít ke kompenzaci výrazně zhoršeného sentimentu investorů a vysoké míry averze vůči riziku. Vzhledem k pokračujícímu úniku radioaktivity v poškozených japonských jaderných elektrárnách došlo na japonské burze k masivnímu výprodeji, když akciový index Nikkei 225 ztratil více než 10% a dostal se tak na nejnižší úroveň od dubna 2009. V průběhu dne dokonce ztrácel přes 14%, což odpovídalo krachu na burze v říjnu 1987.

V červených číslech zahájilo i dnešní obchodování v Evropě, i když zde ztráty nedosahují tak vysokých hodnot. Na základě safehaven nákupů ze strany investorů nyní vykazují zisky švýcarský frank a americký dolar. Směr dolaru bude také ovlivněn dnešním měnovým zasedáním FOMC. Všeobecně se očekává, že úrokové sazby zůstanou beze změny, pozornost obchodníků se tak zaměří na doprovodný komentář ohledně vývoje globální ekonomiky po ničivém zemětřesení v Japonsku, které by mohlo prodloužit program kvantitativního uvolňování v USA. Před samotným zasedáním Fedu budou v USA ještě zveřejněny údaje o přílivu dlouhodobého kapitálu. Celkovou situaci ve světě rovněž komplikuje pokračující konflikt v Libyi, jehož výsledkem je růst cen ropy na světových trzích. 

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

David Klatovský  

Články ze sekce: INVESTICE