Denní komentář k měnám z pohledu obchodníka

15.03.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Dnešní den byl na měnových trzích velice volatilní. Spekulanti stále reagují na následky zemětřesení v Japonsku a nebezpečí radiace z jaderných elektráren. Nejdramatičtější pohyby byly na japonské měně, která posílila zejména proti australskému dolaru, neboť japonští investoři ukládali své peníze v minulých měsících do výnosných cizích měn. Australský dolar končil včerejší obchodování na úrovni 83 jenů za australský dolar a v dnešním obchodování poklesl až na 79,30 JPY za AUD, takže pohyb téměř o 4 figury během jednoho dne. Jen posiloval i na páru k dolaru, tentokrát na 80,90 jenů za dolar. Myslíme si, že v nejbližších dnech přijde intervence od japonské centrální banky, protože silný jen by ještě dále podkopával již tak dost zničenou japonskou ekonomiku. Investoři by však měli být opatrní, neboť do konce března budou probíhat repatriační toky nejen v souvislosti se zemětřesením, ale i kvůli končícímu fiskálnímu roku v Japonsku.


Poté, co se euro k dolaru dotklo úrovně 1,40 v nočním obchodování, se propadlo až na 1,386, aby v závěru obchodování končilo o figuru výše. Dnes budou investoři sledovat zasedání amerického FEDu, zřejmě nedojde k žádným náznakům přitažení měnové politiky.

Koruna mírně oslabovala až na 24,43 korun za euro. Podepsalo se na tom i vyjádření člena bankovní rady Pavla Řežábka, který očekává, že inflace se bude držet na nízkých úrovních a sazby porostou pouze mírně, a to dříve než na konci roku.

Autor článku

Tomáš Brychta  

Články ze sekce: INVESTICE