Makro: RBI zvýšila úrokové sazby

17.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Indická centrální banka ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu poosmé v roce ve snaze utlumit inflační tlaky. RBI zvýšila s okamžitou platností...

...repo sazbu o 25 bázických bodů na 6,75% a také opačnou repo sazbu o 0,25% na 5,75%. Naposledy prosadila bankovní rada v čele s guvernérem Duvvuri Subbarao zvýšení o čtvrt procentního bodu 25. ledna. Povinné rezervy komerčních bank ponechala beze změny na úrovni 6%.

Inflace v Indii stále setrvává na velmi vysokých úrovních. Meziroční růst velkoobchodních cen v únoru nečekaně zesílil z 8,23% na 8,31%, v letošním roce se WPI pohybuje na úrovni 7,51%. Čtvrtletní výhled centrální banky opět vzestupně revidoval projekci velkoobchodních cen pro fiskální rok končící v březnu z 7% na 7,5% a ponechal odhad růstu indické ekonomiky beze změn na 8,6%.

Budoucí rizika jsou stále proinflační, pokračující růst energií a surovin může zhoršit podnikatelské klima a ohrozit hospodářský růst. Domácí ceny pohonných hmot ještě plně nepromítly nárůst cen ve světě. Centrální banka vyjádřila znepokojení nad prohlubování schodku. Vzhledem k silné exportní výkonnosti ale projektuje schodek v aktuálním roce 2010/11 na 2,5% HDP, nižší než původně předpokládala.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE