Koordinovaná intervence a útok na USDJPY

18.03.2011 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Japonský ministr financí Yoshihiko Noda oznámil intervenci.

Japonský ministr financí Yoshihiko Noda v pátek v ráno v 9:00 hodin tokijského času oznámil, že se v průběhu mimořádné telekonference se svými protejšky ze zemí G7 (Kanada, Francie, Itálie, Německo, Japonsko, Británie a USA) domluvil na koordinované intervenci, která má za cíl zabránit dalšímu posilování japonského jenu  a nastolit stabilitu na měnovém trhu, která je podle ministra Nody “extrémně důležitá”. Ministr Noda se odmítl vyjádřit k určité cenové hladině, lze však očekávat, že BoJ bude v budoucnu prodávat JPY při testu psychologické hranice USDJPY 80. Informace o velikosti intervence budou jako obvykle zveřejněné za dva měsíce.

Poslední intervence při níž Bank of Japan na základě direktiv japonského ministerstva financí (MoF) intervenovala na otevřeném trhu proběhla v září 2010. Tato intervence oslabila JPY proti USD o 310 bodů. Efekt ale neměl příliš dlouhého trvání a po necelých třech týdnech cena prolomila předintervenční hladinu a měnový pár USDJPY pokračoval v dalším propadu. Samostatné intervence jednotlivých centrálních bank nebývají úspěšné ani ve střednědobém horizontu.

Tentokrát je však situace jiná. Na této intervenci se dohodlo několik centrálních bank najednou a proto lze očekávat, že výsledek bude úspěšnější. Poslední koordinovaná intervence proběhla na konci roku 2000 na podporu padajícího eura. Výsledkem bylo několika týdenní posilování eura pouze s minimálními retracementy.

Intervence zatím probíhá asi tři hodiny a USDJPY se pohybuje kolem 81.50 což je přibližně 250 bodů nad předintervenční hladinou. Podle několika zdrojů se však zdá, že zatím Bank of Japan intervenuje sama, což by naznačovalo, že ostatní centrální banky začnou intervenovat později, pravděpodobně kolem 8-9 hodiny ráno místního času. Pokud JPY opravdu začne výrazně oslabovat na začátku londýnské, frankfurtské a new yorkské seance, lze očekávat, že to utvrdí účastníky trhu v názoru, že to tentokrát myslí BoJ opravdu vážně a došlo by k uzavírání JPY longů, což by JPY oslabilo ještě dále. Vedle párů typu xxx/JPY také dochází k výprodejům švýcarského franku, pravděpodobně kvůli obavám, že by se snad SNB chtěla připojit a oslabit tak neuvěřitelně silný frank, který začíná způsobovat švýcarským exportérům velké problémy.

Pakliže nedojde k nějaké extrémní situaci (například k rozšíření významného množství radioaktivity z Fukušimské elektrárny) lze očekávat, že centrální banky v krátkodobém horizontu udrží kurz JPY pod kontrolou. Prodávat JPY při krátkodobých vzrůstech se zdá jako přijatelná a preferovatelná strategie (samozřejmě po potvrzení, že ostatní centrální banky skutečne budou kooperovat v prodávání JPY).

Patrik Urban
Team www.fxstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE