ČEZ: Poplatky za provozování jaderných elektráren; chystaný prodej aktiv obnovitelných zdrojů

18.03.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Vláda plánuje od příštího roku zavést poplatky provozovatelům jaderných elektráren. Roční poplatek za provoz jednoho reaktoru by měl být 30 mil. Kč a za provoz jaderných skladů 9 mil. Kč. Pro ČEZ by to mohlo znamenat kolem 200 mil. Kč (0,4 Kč na akcii) v příštím roce. Další poplatky by měly být za vydání povolení k výstavbě (120 mil. Kč), za povolení k provozu (45 mil. Kč), poplatek 18 mil. Kč za umístění jaderného reaktoru. Pokud tento návrh projde legislativním procesem, bude to pro ČEZ znamenat růst nákladů, nicméně dopad do hospodaření společnosti by měl být minimální. Zprávu považujeme za neutrální.

V dnešních HN se ředitel sekce výroby ČEZu Vladimír Hlavinka vyjádřil, že možné nadnárodní kroky se záměrem zlepšit bezpečnost jaderné energie nijak neovlivní plány dostavby JE Temelín.

Podle deníku E15 se ČEZ chystá prodat některá aktiva ze segmentu obnovitelných zdrojů. O záměru ČEZu prodat aktiva z tohoto segmentu jsme již před časem informovali a je trhu znám. Deník E15 spojuje prodej aktiv s výplatou dividendy, avšak podle našeho modelu má ČEZ dostatek prostředků k výplatě plánované dividendy bez ohledu na to, zda odprodá část aktiv obnovitelných zdrojů. Zprávu hodnotíme neutrálně.

Autor článku

Bohumil Trampota  

Články ze sekce: INVESTICE