Denní komentář k měnám z pohledu obchodníka

17.03.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Dnešní obchodování bylo ve znamení japonského jenu. Ten ve středu večer atakoval hranici 80 jenů za dolar. Po skončení obchodování v USA a zavření futures trhů se rázem během několika desítek minut propadl o několik figur až na neuvěřitelnou úroveň 76,25 jenů za dolar. Způsobila to vlna tzv. stop-loss objednávek a hlavně skutečnost, že japonská centrální banka na důležité psychologické úrovni 80 jenů za dolar nezačala intervenovat. Jen tak posílil na nejsilnější úroveň od 2. světové války a překonal i úroveň z roku 1995 ve výši 79,75 jenů za dolar. Reakcí na takto vysokou volatilitu a posílení jenu bylo svolání zasedání G7, kde se bude probírat případná koordinovaná intervence, která by pomohla již tak dost zkoušenému Japonsku. Dnešní zavírací úroveň je těsně pod úrovní 79 jenů za dolar.

Makrodata v USA naznačily zlepšující se trh práce – žádosti o podporu v nezaměstnanosti ve výši 385 tisíc, o něco lepší než očekávání. Rovněž narostla inflace, indexy CPI byly mírně vyšší, než se očekávalo. Závěr je ten, že QE3 zřejmě nebude, naopak FED bude muset zvážit exit ze své expanzivní měnové politiky.


Euro k dolaru atakovalo hranici 1,40, euro ke koruně se pak drželo nad 24,4. V příštích dnech lze s vysokou pravděpodobností očekávat intervenci na japonském jenu.

Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE