Makro: Předstihové ukazatele Austrálie v lednu na vzestupu

24.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Hlavní předstihový ukazatel australské ekonomiky, měřící odhad výkonnosti v následujícím čtvrtletí až pololetí, po krátké pauze ve 3Q 2010 stále...

...vykazuje rostoucí trend. Ukazatel současné ekonomické aktivity od září téměř stagnuje a jeho půlroční tempo růstu v posledních měsících zpomaluje. Z aktuálního chování předstihových ukazatelů vyplývá, že bude hospodářský růst Austrálie v blízké budoucnosti pravděpodobně mírný.

Na základě revidovaných údajů Conference Board stoupl hlavní předstihový ukazatel Austrálie o 0,1% na 121,2 bodů a následoval růst o 0,7% v prosinci. Šest z sedmi komponentů LEI přispívalo růstem. Největší měrou poměr tržeb/zásob, peněžní zásoba, výnosový spread, kapitálové rezervy, vývoz zemědělského zboží a ceny akcií. Ukazatel stavební povolení klesl. Během období červenec-leden LEI rostl o 1,7%, pomaleji než o 3,6% v předchozím půlročním období.

Klíčový současný index v lednu zrychlil o 0,1% na 117,9 bodů, po revidovaném snížení o 0,1% v prosinci. Tři z čtyř ukazatelů přispívaly pozitivně, hrubé DPI domácností, zaměstnanost a maloobchod, negativně přispíval ukazatel průmyslové výroby. V půlročním období do konce ledna 2011 zaznamenal CEI 0,5% růst, nižší než o 1,0% v předchozím období. Reálná ekonomika rostla ve 4Q ročním tempem 3,0% a výrazně rychleji než o 0,5% v 3Q 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE