Makro: Maloobchodní prodej Británie v únoru zpomalil

24.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Maloobchodní prodej Velké Británie v únoru zpomalil víc, než se očekávalo, když se naplno projevil nárůst cen po zvýšení sazby DPH a zhoršení...

...spotřebitelské důvěry. Maloobchodní tržby klesly o 1,0% a následovaly sestupně revidovaný růst o 1,1% za leden, uvedl britský statistický úřad. Tržby prodejen potravin klesly o 0,4%, ostatní prodej o 1,6%. Nárůst zaznamenal pouze prodej PHM a stánkový prodej. Výrazný pokles u nespecializovaných prodejen a potřeb pro domácnost.

V meziročním srovnání maloobchodní prodej v Británii zrychlil o 1,2% a následoval revidované 5,0% tempo růstu v lednu. Většinový konsenzus předpokládal snížení o 0,6% a meziroční změnu 2,4%. Prodej obchodů s potravinami jen zmírnil meziroční pokles z -2,3% na -2,2% a nepřetržitě zpomaluje 13 měsíců. Ostatní prodej rostl o 2,0%, výrazně pomaleji než o 9,2% v lednu. Nižší než vloni byly tržby prodejen textilu, oděvů, obuvi a zboží pro domácnost. Tržby u čerpadel meziročně rostly o 3,2%.

Maloobchodní prodej včetně PHM v únoru klesl o 0,8% a následoval vzestupně revidovaný růst o 1,5% za leden. V meziročním srovnání růst zpomalil z 5,1% na 1,3%. Většinový konsenzus předpokládal zpomalení o 0,5% a meziroční změnu 2,4%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE