Portugalsku byl snížen rating o dva stupně na A-minus

25.03.2011 | , Limerik
INVESTICE


Mezinárodní ratingová agentura Fitch reagovala na to, že portugalský parlament ve středu odmítl vládní návrh dalších rozpočtových úspor.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch včera snížila Portugalsku hodnocení úvěrové spolehlivosti o dva stupně na A-minus z dosavadní známky A-plus. Reagovala na to, že portugalský parlament ve středu odmítl vládní návrh dalších rozpočtových úspor, což přimělo premiéra José Sócratese podat demisi.

Fitch nechala výhled ratingu Portugalska v negativním režimu a upozornila, že v období příštích tří až šesti měsíců jeho známku dál sníží, zejména pokud země s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem nesjedná "včasný a věrohodný" program finanční podpory. Portugalská vláda zatím finanční pomoc odmítá, úvěrové náklady země jsou však už nad úrovní, na níž požádaly loni o pomoc Řecko a Irsko.

Fitch se dnešním krokem připojila k rozhodnutí konkurenční agentury Moody's, která svůj rating Portugalska degradovala o dva stupně na známku A3, obdobu A-minus. Třetí světová ratingová agentura Standard & Poor's hodnotí Portugalsko známkou A-minus už od loňského dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE