Komodity: OPEC výstup nezvýší, Mirkazemi

28.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Íránský ministr ropného průmyslu Masoud Mirkazemi v nedělním projevu uvedl, že Organizace zemí vyvážející ropu produkci nezvýší, zprávu odvysílala v...

...anglickém jazyce iránská televize Press TV. “Ceny ropy odráží politickou krizi v některých zemích severní Afriky, oblasti Perského zálivu jakož i faktor globálního oživení. Navzdory nárůstu cen nad 100 dolarů za barel není jednání o navýšení produkce nutné. Nicméně pokud členské státy kartelu požádají o mimořádnou schůzku, OPEC ji uskuteční v nejbližší době,“ řekl Mirkazemi, jenž převzal ve Vídni předsednictví 12 zemí OPEC pro letošní rok. Bylo to poprvé od islámské revoluce, kdy Írán převzal předsednictví OPEC. Teherán čelí řadě sankcí OSN kvůli spornému jadernému programu.

Rovněž ministr energetiky Kataru al-Sada uvedl v Doha, že jednání OPEC není do červnové řádné schůzky nutné, neboť trh je “v komfortní situaci“, zprávu otiskla agentura Reuters. V pátek cena americké ropy WTI s dodáním v květnu uzavírala v New Yorku o 20 centů níž na úrovni $105,40 za barel. Stejný futures severomořské ropy Brent ztratil 13 centů a zakončil na $115,59. V průběhu letošního roku zdražila ropa WTI o 13%, zatímco Brent o 21%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE