Týden na komoditních trzích

28.03.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ropa zaznamenala v rámci minulého týdne posílení o více jak 3,5 dolarů na barel. Mezi nejaktivnější patřily první tři dny sledovaného období. Hlavní příčinou...

Ropa
Zaznamenala v rámci minulého týdne posílení o více jak 3,5 dolarů na barel. Mezi nejaktivnější patřily první tři dny sledovaného období. Hlavní příčinou zůstává dále napjatá situace v Lybii a dalších zemích severní Afriky a Středního východu. V porovnání s obdobím před povstáním proti Kaddáfímu, dosahuje současná produkce ropy v Lybii pouze čtvrtinového objemu. I nadále pak hrozí její úplně zastavení. Další protesty byly v předešlém týdnu zaznamenány například v Sýrii, kde se protestující střetli s vládními jednotkami, Jemenu a Bahrajnu. K vyhrocení situace v Lybii vedly především letecké útoky, zamířené na vynucení rezoluce OSN. Růst ceny černého zlata podpořily také spekulace, podle nichž povede obnova tsunami poničeného Japonska k vyšší spotřebě paliv. V průběhu čtvrteční obchodní seance dosáhla cena ropy nejvýše od září roku 2008. Obchodování pak uzavřela v minulém týdnu na ceně 105,40 USD za barel.

Vepřové půlky
Na nejvyšší hodnotu minimálně od roku 1986 posílila v rámci předešlého týdne cena nejaktivnějšího futures kontraktu na vepřové půlky na burze Chicago Mercantile Exchange. Důvodem byly spekulace, očekávající nárůst poptávky po zmíněném druhu masa v U.S., související s neobvykle vysokým odbytem vepřových kýt tamtéž. Růstu ceny vepřového masa dále nahrává stávající rekordní import Číny, největší od roku 1992 a spekulace, podle nichž se ke zvýšení dovozu, z důvodu hrozby kontaminace radiací, uchýlí také Japonsko, největší importér vepřového masa z U.S. v roce 2010. Podle prohlášení banky Societe Generale by mohly ceny vepřového a hovězího masa ve Spojených státech v prvních dvou čtvrtletích letošního roku dosáhnout nových historických maxim. U vepřových půlek očekává tato nárůst ceny ve druhém kvartálu na 110 centů za váhovou libru. Cena skotu na porážku se pak podle odhadu do konce druhého kvartálu vyšplhá na nové historické maximum 130 centů za libru. Podle posledního odhadu amerického ministerstva zemědělství vzroste import vepřového masa do Číny v letošním roce o 5,7 % a dovoz hovězího dokonce o 43 %. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřel nejaktivnější futures kontrakt na vepřové půlky na burze CME na hodnotě 103,70 centů za váhovou libru. 

 
Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE