Týden na komoditních trzích

04.04.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Zrniny zažily v předchozím týdnu velmi zajímavé pohyby. Asi nejvýrazněji vyrazila směrem na sever kukuřice.

Kukuřice

Zrniny zažily v předchozím týdnu velmi zajímavé pohyby. Asi nejvýrazněji vyrazila směrem na sever kukuřice. Ta po prvních třech dnech v týdnu, kdy oslabovala, náhle ve čtvrtek vystřelila o limit směrem vzhůru. V pátek otevřela potom velkým gapem nahoru. Za vším stojí velmi důležitá zpráva Prospective Planimgs. Jde o průzkum mezi US zemědělci, jež má za úkol nahlédnout do jejich plánů na velikost osetých ploch. Právě díky těmto datům pak lze získat dobrou představu o celoroční úrodě jednotlivých komodit. Zpráva nedopadla sice jednoznačně, nicméně většiny důležitých zemědělských komodit se týká zvětšení oseté plochy. U kukuřice, která nás zajímá v tuto chvíli nejvíce, je plánováno osít 92,2 milionu akrů. Tedy o 5% více než v loňském roce. Pokud by se tento scénář naplnil, šlo by o druhé největší osetí za posledních bezmála 62 let. Květnová kukuřice v pátek na CBOT posílila o 8,75 centů na 743,75 centů za bušl.

 

Kakao

Narozdíl od kukuřice a dalších zrnin naopak kakao minulý týden citelně ztrácelo. Ve středu dokonce propadlo nejvíce za poslední 2 roky. Pokles ceny této komodity je spjat s předpokladem, že bude vyšší vývoz z Pobřeží Slonoviny. Tato africká země je vůbec největším pěstitelem kakaa. Důvodem pro pozitivní očekávání trhu ohledně vývozu kakaa je vysoká pravděpodobnost, že vítězný prezidentský kandidát, Alassane Quattara, převezme moc v této zemi. Doposud se u moci drží předchozí prezident Gbagbo, který prohrál poslední prezidentské volby a odmítá se vzdát moci. Ovšem v posledním týdnu přicházely z Pobřeží Slonoviny zprávy o tom, že vítězný a mezinárodně uznávaný Quattara má převahu jak vojenskou, tak politickou a finanční. Květnové kakao v pátek nakonec posílilo na 3011 USD za tunu.

 

Ropa

Situace na trhu s ropou byla v předchozím týdnu proměnlivá. Nejprve cena spíše stagnovala, aby ve čtvrtek silně posílila a tento trend si udržela i v pátek. Velký vliv na cenu ropy měly pravidelné středeční statistiky amerického ministerstva energetiky o stavu zásob ropy, benzínu a destilátů v USA. Dle zveřejněných dat v týdnu končícím 25. březnem vzrostl objem komerčních zásob ropy o 2,945 milionu barelů. Přičemž očekáváním analytiků oslovených agenturou Bloomberg byl růst o 1,5 milionu barelů. U benzínu byl očekáván pokles zásob o 1 milion barelů. Ty však naproti tomu vzrostly o celých 710 tisíc barelů. Páteční posilování ropy bylo spjato s růstem počtu pracovních míst v USA, které bylo větší než se očekávalo. To je signál možného zvýšení spotřeby ropy v této zemi. Květnové ropa v pátek na CME posílila na 107,94 USD za barel.

 

Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE