Makro: RBA zachovala úrokové sazby beze změn

05.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Bankovní rada australské centrální banky dnes podle očekávání zachovala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 %. Naposledy prosadila zvýšení o...

...čtvrt procentního bodu v listopadu 2010. Guvernér RBA Glenn Stevens v prohlášení uvedl, že je současná mírně restriktivní orientace měnové politiky z hlediska makroekonomického výhledu vhodná.

Globální ekonomika pokračuje ve své expanzi, tažena rozvíjejícímu asijskými ekonomikami. Katastrofa v Japonsku bude mít v blízké budoucnosti znatelný vliv na tamní průmysl, ale dopad na celý asijský region by neměl být vážný. Ceny surovin pokračovaly v růstu a ovlivnily spotřebitelské ceny v mnoha zemích. Řada zemí musela zpřísnit měnovou politiku. Globální finanční podmínky setrvaly i nadále uvolněné.

Obchodní podmínky jsou v Austrálii nejlepší od počátku roku 1950 a podporují hospodářský růst. Soukromé investice rostou především v těžařském sektoru v reakci na vysoké úrovně cen komodit. Výdaje a půjčky sektoru domácností jsou i nadále opatrné, znatelně roste míra úspor. Letní záplavy zatopily doly a obnova těžby uhlí potrvá déle, než se čekalo. Úroveň produkce by se měla obnovit v nadcházejících měsících.

Růst zaměstnanosti zpomalil, míra nezaměstnanosti se ustálila se na 5,0%. Většina předstihových ukazatelů naznačuje pokračující růst, i když pomalejším tempem. Růst mezd se vrátil na úroveň před rokem 2009. Inflace je v souladu se střednědobým inflačním cílem 2-3%. Dočasný nárůst některých cen zemědělských komodit se kvůli výpadku produkce promítne do CPI ve čtvrtletí do března.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE