Makro: Fed dokončí druhé kolo kvantitativního uvolňování podle plánu

06.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zápis z jednání bankovní rady americké centrální banky z 15. března zmiňuje pokračující ekonomické oživení a další postupné zlepšování podmínek na...

...trhu práce. Rostou výdaje domácností a podnikové investice do zařízení a vybavení. Investice do nebytových staveb jsou slabé a sektor bydlení je stále v poklesu.

FOMC podle očekávání zachoval základní úrokovou sazbu na 0 – 0,25% a velikost programu kvantitativního uvolňování beze změn. Hlasování bylo jednomyslné. Nebyl zveřejněn žádný údaj, zda ukončí program odkupu aktiv za 600 miliard dolarů. Předseda Rady guvernérů Ben Bernanke v úterním projevu v Atlantě potvrdil očekávání, že Fed dokončí program odkupu aktiv podle plánu, tedy do konce druhého čtvrtletí.

Někteří členové bankovní rady vyjádřili neochotu podpořit další kolo nákupů aktiv, někteří poznamenali, že by mimořádně uvolněná měnová politika mohla být vhodná i po roce 2011. Fed potvrdil stabilní inflační výhled. Připustil, že spotřebitelské ceny rostly v posledních měsících poněkud rychleji promítnutím cen energií a potravin. Tyto účinky mohou být přechodné, vývoj je nutný pozorně sledovat. Další schůzka bankovní rady Fedu se uskuteční 26.-27. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE