Týden na komoditních trzích

11.04.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Přes úroveň 112 amerických dolarů za barel se v pátek přehoupla cena americké lehké ropy poprvé za období posledních třicet měsíců,

Ropa
Přes úroveň 112 amerických dolarů za barel se v pátek přehoupla cena americké lehké ropy poprvé za období posledních třicet měsíců, V Evropě obchodovaná ropa typu Brent se pak obchodovala ještě o 14 dolarů výše. Cenový rozdíl je dán vysokými zásobami v americkém Cushingu. Za celý týden vzrostla cena americké lehké ropy, s níž se obchoduje na New York Mercantile Exchange, o 4,5 procenta a uzavřela v pátek na 112,79 dolarech za barel, uzavírací cena byla nejvyšší od 22. září 2008. U Brent zakončil týden na 126,65 dolarech, nejvýše od 30. července 2008. Cena ropy roste zejména kvůli situaci v Libyi a také kvůli obavám, že budou ohrožený dodávky ropy na světové trhy i z dalších zemí Středního východu a Afriky. Nejistota je zejména okolo Nigérie, kde může vypuknout násilí v souvislosti s volbami, jež se konají tento měsíc.


Zlato
Na historická maxima se v minulém týdnu vyšplhala na newyorském COMEXu cena zlata, když na to mělo hlavní vliv oslabování amerického dolaru, který se vůči koši šesti dostal nejníže od prosince 2009. Dolar ztrácel díky postoji americké centrální banky, která se zatím nemá k tomu zakročit proti rostoucí inflaci, a to na rozdíl od Evropské centrílní banky, která v týdnu přistoupila k zvýšení své klíčové úrokové sazby o čtvrt procenta na 1,25 %. Základní sazba FEDu zatím zůstává na úrovni 0 až 0,25 %. Nejaktivněji obchodovaný červnový kontrakt zlata se v pátek obchodoval až za 1476,40 dolarů za trojskou unci a uzavřel na 1474,10 dolarech, v porovnání se závěrem předchozího týdne plus 3,2 procenta.


Kakao
Mírně dolů mířila v minulém týdnu na burze ICE Futures cena kakaa díky informacím, že se Evropská unie chystá zrušit sankce namířené proti vývozu kakaových bobů z Pobřeží slonoviny, které je nejvýznamnějším producentem této komodity. Sankce se týkaly přístavů San Pedro a Abidjan a budou zřejmě zrušeny po výzvě úsěšného prezidentského kandidáta Alassaneho Ouattary. Tomu dosud odmítal uvolnit prezidentský post neúspěšný kandidát Laurent Gbagbo a politická krize vyvrcholila boji mezi stoupenci obou politiků. Páteční uzavírací cena červencového kontraktu americké lehké ropy byla 2985 dolarů za váhovou tunu, mínus 1,4 procenta v porovnání se závěrem předchozího týdne. V předchozím týdnu cena spadla o 7,1 procenta.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE