Makro: EU připraví finanční pomoc Portugalsku do poloviny května

11.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ministři financí EU se v pátek v Budapešti dohodli na přípravě okamžité finanční pomoci Portugalsku, které se ocitlo v dluhové pasti. Dohoda by měla...

...být dosažena do poloviny května. Stane se tak před červnovými parlamentními volbami v Portugalsku. Záchranný balíček bude poskytnut pod podmínkou, že země realizuje ambiciózní program úsporných opatření a strukturální reformy.

Komisař pro měnové záležitosti EU Olli Rehn uvedl, že nouzové úvěry dosáhnout přibližně 80 miliard eur. Pomoc bude poskytnuta prostřednictvím dočasného záchranného mechanismu EFSF a EFSM. Úředníci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu začnou posuzovat potřeby Portugalska od pondělí.

Lisabon oficiálně požádal o finanční pomoc EU ve středu a ukončil dlouhé období spekulací. Negativní vývoj v zemi nastal poté, co parlament nepřijal úsporný rozpočet a premiér José Socrates odstoupil. Portugalsko se stane po Řecku a Irsku třetí zemí, která bude potřebovat zahraniční pomoc. Olli Rehn uvedl, že žádost Portugalska o finanční pomoc je zodpovědný krok k zajištění finanční stability v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE