Makro: Růst spotřebitelských cen Británie v březnu překvapivě polevil

12.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelské ceny Spojeného království v březnu zpomalily růst, když je nejvíce ovlivnily ceny potravin, rekreací a dopravy. Inflace vzrostla jen o...

...0,3% a následovala 0,7% o měsíc dříve. Meziroční růst zpomalil z 4,4% na 4,0%, uvedl předběžný odhad britského statistického úřadu. Většinový konsenzus předpokládal vzestup o 0,6% a meziroční změnu CPI 4,4%.

Meziměsíční vývoj nejvíce ovlivnil růst cen v kategorii dopravy a vybavení domácnosti. Ceny PHM vyskočily na rekordní maxima, zdražily ceny letecké dopravy a použitých vozidel. Naopak výrazně zlevnily ceny potravin a nealkoholických nápojů. V meziročním srovnání přispívaly nejvíce ceny v oddíle doprava, restaurační a hoteliérské služby, potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení a vybavení domácností.

Očištěná inflace, bez započtení energií, potravin, tabáku a nápojů, v březnu rostla o 0,3% a meziroční růst zpomalil na 3,2% z únorových 3,4% a nejvyšší úrovně od ledna 1997. Většinový konsenzus čekal 3,3%. Index maloobchodních cen stoupl o 0,5% a meziroční růst podle očekávání polevil na 5,3%, z 5,5% a nejsilnější úrovně od července 1991. Ukazatel RPIX, vyjma hypoték, rovněž zpomalil růst o 0,1% na 5,4%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE