Pohled na vybrané trhy optikou týdenních grafů

12.04.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V posledních dnech a týdnech jsme na komoditních a finančních trzích svědky zajímavých cenových pohybů. Řada titulů se vyšplhala na nová …

V posledních dnech a týdnech jsme na komoditních a finančních trzích svědky zajímavých cenových pohybů. Řada titulů se vyšplhala na nová několikaměsíční maxima. Následující řádky se budou věnovat vybraným trhům optikou technické analýzy a týdenních grafů. Význam mají spíše pro střednědobé a dlouhodobé investory.

Byly vybrány pouze některé trhy, které jsou z pohledu týdenních grafů a technické analýzy zajímavé. Všechny grafy jsou upraveny o efekt rolování. V případě měnových trhů stojí bezpochyby za pozornost dolar index. Zelená bankovka se v posledních několika týdnech nachází pod silným prodejním tlakem a znehodnocuje vůči většině světových měn. Z grafu níže je zřejmé, že jsme se nyní dostali na velmi důležitý dlouhodobý support na úrovni 75,50 bodu. Při jeho případném proražení by mohl dolar dále oslabovat, proto stojí za to situaci pozorně sledovat.

Obrázek 1: Dolar index (Zdroj: CSI)


Zajímavé situace jsme svědky i v případě eura. To naopak i přes problémy v předlužené eurozóně v posledních týdnech posiluje a aktuálně se dostalo na důležité úrovně. Z grafu je zřejmé, že prorazilo dlouhodobou downtrendovou linii a aktuálně se nachází na úrovni rezistence 1,45. V následujících dnech se proto vyplatí sledovat, zda se hranici odporu podaří překonat.

Obrázek 2: Euro (Zdroj: CSI)


V zajímavém silném růstovém trendu se nachází i australský dolar, který prorazil důležitou rezistenci na úrovni parity a pokračuje v růstu. Vyražení vzhůru bylo velmi přesvědčivé a v následujících týdnech by posilování mohlo pokračovat.

Obrázek 3: Australský dolar (Zdroj: CSI)


Asi nejvíc pozornosti na sebe v posledních dnech poutá ropa. Problémy v arabském světě tlačí cenu na nová maxima. Mnohem silnější je evropská ropa Brent. Na grafu níže je nicméně znázorněna ropa WTI, která je sice slabší, nicméně i ona zajímavě vyráží vzhůru. Došlo k překonání rezistence na úrovni 102 dolarů a v průběhu minulého týdne překonala ropa velmi přesvědčivě i březnové maximum.

Obrázek 4: Ropa WTI (Zdroj: CSI)


Na historické maximum vyrazilo v průběhu posledních dnů i zlato. Žlutý kov se nachází v silném růstovém trendu již několik měsíců a po konsolidaci vyráží opět vzhůru.

Obrázek 5: Zlato (Zdroj: CSI)


Nových několikaměsíčních maxim jsme se dočkali i v případě kukuřice. Komodita zažívá od července minulého roku prudký růst. V posledních týdnech se sice dostavila výraznější korekce, nicméně aktuálně cena překonala hranici odporu na úrovni 745 centů a vyrazila na nové maximum.

Obrázek 6: Kukuřice (Zdroj: CSI)
 

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE