Komentář k měnám z pohledu obchodníka

12.04.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


Obchodování na měnových trzích je v posledních dnech ve znamení eura a dolaru. Euro vystoupalo krátce až nad úroveň 1,45, ale v závěru se...

...sesunulo zpátky na hranici 1,4460. I v médiích se začíná pomalu hovořit o "úprku" od dolaru. To se projevilo v posledních dnech hlavně v nárůstu alternativních "měn", jako je například stříbro, které vystoupalo z neděle na pondělí v Asii až na 42 dolarů za unci. Rázem se dostalo do popředí zájmu retailových investorů. Lze tedy očekávat korekci, ta proběhla pod 40 dolarů za unci a bude zřejmě pokračovat. Oslabení komodit by mohlo v krátkém období pomoci americkému dolaru, takže očekáváme, že euro bude v nejbližších dnech ztrácet. Je potřeba však pozorně sledovat rétoriku centrálních bankéřů FEDu, přičemž jakýkoliv náznak utahování měnové politiky pošle dolar vzhůru a zároveň bude znamenat výprodej rizikových aktiv. Blíží se konec druhého kola kvantitativního uvolňování a FED bude muset vyslat jasný signál ohledně dalšího vývoje.
Česká koruna za nezájmu investorů přešlapovala na 24,42. K oslabení jí nepomohly ani problémy na domácí politické scéně. Pokud by vláda padla, což není úplně nepravděpodobné, mohla by oslabit zpět nad 24,50 korun za euro.

Autor článku

Tomáš Brychta  

Články ze sekce: INVESTICE