Makro: Výrobní ceny Japonska vyskočily na dvouleté maximum

13.04.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Index cen výrobců Japonska v březnu vyskočil o 0,6% a meziroční růst zrychlil z 1,7% na 2,0%, uvedl předběžný odhad Bank of Japan. Hladina indexu...

...CGPI 104,7 bodů byla na srovnatelné úrovni jako v prvním čtvrtletí 2009. Většinový konsenzus předpokládal meziroční změnu 1,9%. Ve čtvrtletí do března 2011 se výrobní ceny zvýšily o 1,3% a následovaly 0,7% růst ve čtvrtletí do prosince.

Index CGPI ovlivnil nárůst cen surovin a meziproduktů, v poklesu setrvaly ceny výrobních prostředků a zboží dlouhodobé spotřeby. Výrazný růst zaznamenaly produkty z ropy a uhlí a chemické výrobky.

V meziročním srovnání akceleroval zejména růst cen produktů z ropy a uhlí, dřeva, zpracovaných potravin, kovových a zemědělských produktů, stabilně rostly ceny textilních výrobků, zpomalil růst cen železa a oceli, neželezných kovů, minerálů, služeb (elektrická energie, zemní plyn, voda) a kovového šrotu. V meziročním poklesu setrvaly výrobní ceny strojních a elektrických zařízení, informačních a telekomunikačních zařízení, elektronických a dopravních zařízení, přesných přístrojů a ostatních produktů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE